Fiskeolje mot kreft

Fiskeolje kan hindre at prostatakreftceller sprer seg, viser ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

Det er en forskningsrapport fra Christie Hospital i Manchester som avslører at fiskeolje kan blokkere kreftceller, skriver BBCNews. Prostatakreft kan være en livstruende sykdom hvis kreftcellene sprer seg og angriper annet vev i kroppen, som for eksempel benmargen. Laboratorieforsøk har vist at omega-3-fettsyrer, som blant annet finnes i laks, kan hindre dette.

Motstridende fettsyrerForskerne undersøkte hvilken virkning fettsyrene omega-3 og omega-6 hadde på prostatakreftceller. Tidligere forskning har vist at omega-3, som også finnes i makrell og tunfisk, minsker risikoen for å få kreft og hjertesykdommer.

Omega-6, som finnes i planteoljer, frø og nøtter skal også ha en helsebringende effekt. Disse fettsyrene har imidlertid svært ulik effekt på prostatakreftceller. Mens Omega-6 øker risikoen for spredning av kreftceller til benmargen, blokkerer omega-3 denne spredningen. Men det er ikke dermed sagt at det ene utelukker det andre.

- Det er mulig å skape en sunn balanse mellom disse fettypene, mener forskeren Mick Brown.

- Kroppen trenger bare halvparten så mye omega-3 som omega-6, men det er fremdeles tilstrekkelig for å hindre spredning av kreftceller, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer