Facebook har nå 1,5 millioner nordmenn som medlemmer. Annonsører har også oppdaget nettstedet, ikke minst mulighetene man har til å velge alder, kjønn, bosted etc. på målgruppen.
Privaltlivets fred er ditt lodd
Mange av annonsørene på Facebook er imidlertid ikke ute etter å selge deg varer og tjenester, men å samle dine persondata. Disse vil så selges videre til andre, og du vil bli dynget ned med reklamemeldinger på mobiltelefonen og spam-meldinger på e-post.
Dette gjelder mange av annonsene hvor du kan vinne biler og ferier. For å få være med i loddtrekningen må du oppgi både navn, adresse, alder, kjønn, telefonnummer, mobilnummer og e-postadresse. Forsøker du å etterlate noen av disse feltene blanke, får du ikke delta i konkurransen.
Ekstremt populær Facebook-gruppe: Er du medlem?
Vi tar våre, danskene sine

- Det er kanskje MM Medier du sikter til, sier seksjonssjef Frode Elton Haug hos Forbrukerombudet. - Det er et selskap vi har fått mange henvendelser om. De holder til i Danmark, og som følge av en helt ny avtale om arbeidsdeling mellom landene i EØS er det det danske Forbrugerombudsmanden som har denne saken nå.
Det har vært mange henvendelser om selskapet både i Norge, Danmark og Sverige, hvor det også opererer.
Får ikke stoppet mobiltjeneste
Skjult og kaudervelsk
Ved å fylle ut skjemaet gir du MM Media tillatelse til å sende deg reklame fra en liste av navngitte selskaper. I tillegg gir du også en blankofullmakt til at de kan markedsføre andre produktere og selskaper og også selge dine persondata videre til andre.
Dette vilkåret står ikke på samme side som konkurransen ligger på. Det er en heller unnselig lenke du må klikke på for å se dem. Spam-bransjen har også lagt seg til en helt særegen variant av norsk, tydeligvis direkte oversatt fra dansk eller svensk, kanskje etter først å ha blitt dårlig oversatt fra et tredje språk.
Noen eksempler:
Så kommer reklamen

Deltar du, må du nok regne med å få sms-reklame. Slik markedsføring er regulert i en avtale mellom Forbrukerombudet og teleoperatørene (slike som Telenor og Netcom). I disse retningslinjene står det at det ikke kan stilles som vilkår for å kjøpe noe at man må godta å motta reklame. Det står også at viktige vilkår, for eksempel at det dreier seg om et abonnement, må være lette å oppdage.
- I disse retningslinjene heter det at vilkårene skal være like synlige som innmeldingen, sier, sier seksjonssjef Haug. - De bør stå der du fyller inn personopplysninger.
Hemmelige familiegrupper på Facebook
Popupen som ble større
Inntil for noen dager siden var det en serie IQ-tester på Facebook som et nederlandsk selskap sto bak. Når du klikket på dem, var ingen som helst vilkår eller lenker til vilkår synlige i popupen som kom opp. Det viste seg at du måtte scrolle ned til bunnen av vinduet for å se dem, noe som ikke var naturlig da alt innhold forøvrig var inne i den synlige delen.
Hensikten er at folk skal gi fra seg mobilnummeret - som man må ha for å sende deg resultatet, heter det - uten at du skal ha sett vilkårene. Dermed er du abonnent og må betale hver måned til du melder deg av. Noen er medlemmer i årevis uten å vite det.
- Det er særlig et nederlandsk selskap, wixawin, vi har mottatt klager på når det gjelder dette, sier Haug. - Vi har vært i dialog med teleselskapene om dem, og det ser ut til at de nå har bedret sin markedsføring noe.
Den er bedret i den forstand at vilkårene nå er synlige når man åpner siden. Men de er stadig kryptiske og med liten skrift.
Better Business Bureau advarer
Det amerikanske Better Business Bureau har nylig sendt ut en advarsel mot annonser på Facebook og andre sosiale nettverkssteder. Disse viser seg ofte å inneholde vilkår forbrukeren ikke er blitt informert om, eller som er godt skjult på sidene. Det selges også helsekostprodukter med dårlig dokumentert effekt.