Fjerner gullpensjon

De hever 200.000 i året i reisegodtgjørelse, bor gratis og har 12 års opptjeningstid til full pensjon.

Tolv års jobb, evig ferie:  Det blåser ikke på toppene, det er solskinn.
Tolv års jobb, evig ferie: Det blåser ikke på toppene, det er solskinn. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortingets lønnssystem minner om NSBs, der lokomotivførere får tillegg for å kjøre tog (riktignok bare lokaltog). I tillegg til den faste lønnen som er på nokså romslige 694.500 kroner i året, oppebærer også Stortingets representanter et tillegg de dagene de faktisk jobber. Tillegget er på 75 kroner dagen for representanter som bor i Oslo og på 169 kroner dagen for øvrige. (Det later ikke til å hjelpe, salen er som regel tom).

Når Stortingsrepresentanter innvilges pensjon med full lønn, mottar de også møtegodtgjørelsen, enda det da er nokså sikkert at de ikke kommer til å gå må møtene.

Reiser for 200.000 kroner hver

Stortingsrepresentantene har svært gunstig reisegodtgjørelse. De er bl.a. utstyrt med frikort på fly og tog innenlands i Norge og kan også få dekket utenlandsreiser. Stortinget har selv budsjettert med at stortingsrepresentantene skal reise for 200.000 kroner pr. person i år.

I tillegg kommer komitéreiser for omtrent samme sum.

Fri bolig

Et svært gunstig frynsegode er også de 140 leilighetene Stortinget eier i Oslo. Disse kan representantene bo i vederlagsfritt. Markedsleien ville nok ligget mellom 12.000 og 25.000 kroner måneden. Stortingsrepresentantene skatter heller ikke av denne fordelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer