Fjerner midlertidig lånehjelp

De midlertidige endringene i utlånsreguleringen som ble innført som følge av corona, avvikles.

FJERNES: Den midlertidige ordningen som ble innført som følge av corona, fjernes fra 1. oktober. Foto: NTB Scanpix
FJERNES: Den midlertidige ordningen som ble innført som følge av corona, fjernes fra 1. oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding varsler Finansdepartementet at de midlertidige endringene i boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften ikke vil bli videreført etter tredje kvartal - altså fra og med oktober.

– Det var viktig å sette bankene i best mulig stand til å hjelpe lånekundene gjennom en krevende periode. Nå ser vi tegn til oppgang i norsk økonomi, og det er høy aktivitet i boligmarkedet. Kravene til bankenes utlånspraksis bør derfor tilbake til normalen, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i pressemeldingen.

Boliglånsforskriften stiller krav til belåningsgrad, avdragsbetaling, kundens betjeningsevne og gjeld i forhold til inntekt.

Bankene har mulighet for å avvike fra disse kravene for inntil 10 prosent av utlånsvolumet hvert kvartal, og for 8 prosent i Oslo.

23. mars ble det besluttet å øke denne andelen til 20 prosent i hele landet, fra om med april, og dette ble videreført i tredje kvartal.

Nå er det derimot stopp fra og med oktober.

Slutt på utsettelse

Som et resultat av corona ble det også gjort en midlertidig endring som gjorde at hvis bankene i den daværende situasjonen ga midlertidig utsettelse av betaling av renter og avdrag på et eksisterende lån, skulle det ikke regnes som et nytt lån etter boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer