Fjerner midlertidig lånehjelp

De midlertidige endringene i utlånsreguleringen som ble innført som følge av corona, avvikles.

FJERNES: Den midlertidige ordningen som ble innført som følge av corona, fjernes fra 1. oktober. Foto: NTB Scanpix
FJERNES: Den midlertidige ordningen som ble innført som følge av corona, fjernes fra 1. oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding varsler Finansdepartementet at de midlertidige endringene i boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften ikke vil bli videreført etter tredje kvartal - altså fra og med oktober.

– Det var viktig å sette bankene i best mulig stand til å hjelpe lånekundene gjennom en krevende periode. Nå ser vi tegn til oppgang i norsk økonomi, og det er høy aktivitet i boligmarkedet. Kravene til bankenes utlånspraksis bør derfor tilbake til normalen, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i pressemeldingen.

Boliglånsforskriften stiller krav til belåningsgrad, avdragsbetaling, kundens betjeningsevne og gjeld i forhold til inntekt.

Bankene har mulighet for å avvike fra disse kravene for inntil 10 prosent av utlånsvolumet hvert kvartal, og for 8 prosent i Oslo.

23. mars ble det besluttet å øke denne andelen til 20 prosent i hele landet, fra om med april, og dette ble videreført i tredje kvartal.

Nå er det derimot stopp fra og med oktober.

Slutt på utsettelse

Som et resultat av corona ble det også gjort en midlertidig endring som gjorde at hvis bankene i den daværende situasjonen ga midlertidig utsettelse av betaling av renter og avdrag på et eksisterende lån, skulle det ikke regnes som et nytt lån etter boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften.

Bankene har kunnet innvilge slike utsettelser i inntil seks måneder.

Nå skal dette behandles som normalt - før corona - det vil si at bankene må gjøre en konkret vurdering av om kundens betalingsevne er midlertidig forverret.

– Det er viktig at bankene finner gode løsninger for dem som fortsatt er eller blir berørt av de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet. Jeg understreker derfor at forskriftene ikke er til hinder for at bankene kan forlenge den avdragsfrie perioden for dem som trenger det, uten at det skal regnes som et nytt lån, sier finansministeren.

Ikke lenger unntak på grunn av forsinkede dagpenger

Finansdepartementet fastsatte 30. april en forskrift som kunne gi midlertidig unntak fra kravene i forbrukslånsforskriften for lån til personer som ventet på utbetaling av dagpenger fra NAV.

Dette unntaket gjelder fram til 30. september, men skal heller ikke videreføres.

Departementet er enig med Finanstilsynet og høringsinstansene i at unntaket ikke lenger er nødvendig.

- Må få hjelpen de trenger

Vi har spurt Cecilie Tvetenstramd forbrukerøkonom i Danske Bank, hvilke konsekvenser det å fjerne den midlertidige ordningen kan få for de som er i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av corona.

- Nå er det slik at bankene fremdeles har en kvote på 10 prosent (8 i Oslo) som de kan bruke for å hjelpe kunder i vanskelige situasjoner - og gi et unntak fra retningslinjene i boliglånsforskriftene. Bankene må være bevisst på hvilke kunder de bruker denne kvoten på, slik at det virkelig er dem som har det tøft som nå får den hjelpen de trenger, sier Tvetenstrand.

Hun råder forbrukere som er i en vanskelig situasjon til ikke å nøle med å ta kontakt med banken sin.

- Syns du den midlertidige ordningen burde vært forlenget ytterligere?

- Årsaken til at den ikke ble forlenget er forståelig ettersom boligprisene har økt i en periode med så mye usikkerhet. Regjeringen har vurdert at de som trenger hjelp likevel vil kunne få dette med de rammene som gjelder. Det viktigste er at regjeringen og bankene snakker jevnlig sammen for å tilrettelegge at bankene har mulighet til å hjelpe kunder med avdragsfrihet i situasjoner hvor kunden er avhengig av dette, påpeker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer