Fjerner palmeolje fra ferske brød

Coops bakerier dropper bruken av palmeolje.

Gomansbakeriene, som leverer brød til alle Coop-butikkene, skal i løpet av august fjerne palmeolje fra alle ferske brød. Foto: All over press
Gomansbakeriene, som leverer brød til alle Coop-butikkene, skal i løpet av august fjerne palmeolje fra alle ferske brød. Foto: All over press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne DinSide fortelle at dagligvarekjeden Rema 1000 følger etter flere av de store matvareprodusentene, og kutter ut bruken av palmeolje i kjedens egne matvarer.

Neste på lista over matvareprodusenter er bakerikjeden Gomanbakeriene, som nå skal droppe bruken av palemolje i hele sitt sortiment av ferske brød.

Erstatter med rapsolje

Gomanbakeriene er eid av Coop Norge og alle Coop-butikkenes ferske brød kommer fra Gomanbakeriene.

Ifølge en pressemelding produseres alle ferske brød i Stavanger, Bergen og Kristiansand nå uten den omstridte oljen, mens bakeriene på Østlandet, Trøndelag og Tromsø kutter ut bruken av palmeolje i løpet av august.

Coop presiserer samtidig at det vil ta noe tid å oppdatere all deklarasjonen på brødposene, men at brødenes innhold altså endres i løpet av august, og palmeoljen skal erstattes med rapsolje.

Ettersom Gomanbakeriene har 21,3 prosent av markedsandelen på brød i Norge, forsvinner 72 tonn med palmeolje fra markedet i Norge.

Les også: Store prosentforskjeller i Coops kundeutbytte

Tine fjerner palmeolje fra pizzabunner

Også Tine er i ferd med å fase ut palmeolje. Nå pizzabunner vil fra 1. september bli laget med solsikkeolje og olivenolje i stedet for palmeolje.

– Endringen er et resultat av langvarig innovasjonsarbeid. Vi har brukt mye tid og ressurser på å finne en løsning som er bra for både helse og miljø. Samtidig må løsningen ivareta den kjente smaken og produktegenskapene som norske forbrukere setter pris på og forventer, sier merkevaresjef Tone Blandhoel i Tine i en pressemelding.

Det selges i snitt 50.000 Nå pizzabunner hver uke.

Nye regler i 2014

Dagens regler for merking av innholdet i matvarer, gjør at det kan være svært vanskelig å å sjekke om en matvare inneholder palmeolje. Dette fordi det er tillatt å merke med samlebetegnelsen "vegetabilsk fett" i innholdsfortegnelsen.

Nye EU-regler vil etterhvert kreve at innhold av palmeolje må merkes spesifikt på matvarene, men dette skjer først når den nye matinformasjonsforordningen trer i kraft i EU i desember 2014.

Forordningen må deretter tas inn i EØS-avtalen for å gjelde i Norge.

Bruken av palmeolje er omstridt fordi den skal være ugunstig for helsa, samtidig som produksjonen av oljen gir store miljøødeleggelser.

– Nordmenn spiser opp regnskog - uten at de vet det. Store miljøødeleggelser av regnskog er konsekvensen av en økende bruk av palmeolje i blant annet matvarer, har daglig leder i Grønn hverdag, Tone Granaas, tidligere uttalt til DinSide.

For å gjøre nordmenn bevisst på innholdet av palmeolje i matvarer har de laget en egen palmeoljeguide, hvor man kan søke opp informasjon om hvor mye palmeolje spesifikke matvarer inneholder.

Les også: Det du ikke visste at matvarene inneholder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer