Fjerner skatteklasse 2

141.000 ektepar rammes.

Ektepar der den ene av ektefellene har liten eller ingen inntekt, kan nå få opptil 15.300 kroner mer i skatt.  Foto: colourbox.com
Ektepar der den ene av ektefellene har liten eller ingen inntekt, kan nå få opptil 15.300 kroner mer i skatt. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjorårets statsbudsjett ble skatteklasse 2 fjernet for enslige forsørgere. For denne gruppen ble skatteklasse 2 i stedet erstattet med et nytt særfradrag

I år går regjeringen enda lenger. Skatteklasse 2 foreslås fjernet fra 2014.

Les også: Øker NRK-lisensen

15.300 kroner mer i skatt

Skatteklasse 2 er en fordel for ektepar der den ene ektefellen har for lav inntekt til å få utnyttet sine fradrag fullt ut. Ektefeller lignes dermed under ett i skatteklasse 2 dersom dette samlet sett gir lavere skatt.

I skatteklasse 2 er personfradraget og et eventuelt finnmarksfradrag dobbelt så høyt som i klasse 1. Skattefordelen av klasse 2 er opptil 13.200 kroner i 2013. For personer bosatt i Nord-Troms og Finnmark kan skatten nå øke med 15.300 kroner.

For ektepar der den ene ektefellen ikke har inntekt, kan skatteøkningen fullt ut motvirkes om den hjemmeværende arbeider i underkant av to uker i året (basert på en årslønn på 350.000 kroner).

Oppdatert kalkulator: Slik blir din skatt i 2014

Vil unngå uheldige virkninger

Regjeringen begrunner endringen med at skatteklasse 2 for ektepar har flere uheldige virkninger. Dagens regler forskjellsbehandler samboerpar og ektepar. En som forsørger sin samboer, får ikke personfradrag i skatteklasse 2.

Endringen vil altså føre til økt likebehandling av ektepar og samboere.

Ligning i skatteklasse 2 svekker også insentivene til arbeid fordi marginalskatten på arbeid øker for den hjemmeværende. Dagens regler kan dermed gjøre vanskeligere å øke den lave yrkesdeltakelsen blant kvinner i innvandrergrupper, noe som er viktig for å bedre integreringen.

Pensjonistektepar hvor den ene forsørger ektefelle over 60 år, kan på visse vilkår ha rett til minste pensjonsnivå etter særskilt sats. For å kompensere denne gruppen for at klasse 2 fjernes, foreslås det å øke den særskilte satsen i minste pensjonsnivå med 20 000 kroner.

Skattesmell for boligeiere: Mye dyrere å selge utleieboligen

Har ektefelle i hjemlandet

Blant ekteparene som ble lignet i skatteklasse 2 i 2011 og der eldste ektefelle var under 61 år, var minst én av ektefellene innvandrer blant to tredjedeler av ekteparene. Mange av innvandrerekteparene som lignes i klasse 2, kommer fra EU-land i Øst-Europa. En del av disse har trolig ektefellen i hjemlandet, ifølge regjeringen.

Fjerning av klasse 2 vil styrke insentivene til arbeid, øke integreringen, redusere muligheten for eksport av velferdsytelser og være et langsiktig bidrag til jevnere inntektsfordeling, heter det i forklaringen som følger statsbudsjettet

Oppdatert kalkulator: Slik blir din skatt i 2014

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer