Statsbudsjettet 2021:

Fjerner sukkeravgiften

Så mye billigere blir sjokolade og søtsaker.

KUTTER AVGIFTEN: Særavgiften på sjokolade og søtsaker blir fjernet i neste års statsbudsjett. Se hva det gjør med prisene. Foto: Terje Pedersen/NTB
KUTTER AVGIFTEN: Særavgiften på sjokolade og søtsaker blir fjernet i neste års statsbudsjett. Se hva det gjør med prisene. Foto: Terje Pedersen/NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag kveld ble regjeringspartiene og Fremskrittspartiet enige om et statsbudsjett for 2021.

Der fikk sistnevnte gjennomslag for en rekke avgiftsreduksjoner, som et middel for å begrense handelslekkasjen over til nabolandene, altså typisk på varegruppene mange handler andre steder enn i Norge.

Blant annet blir avgiftene på alkohol og tobakk redusert med henholdsvis 10 og 25 prosent fra neste år av.

Billigere sjokolade og søtsaker

En annen avgift som har vært i vinden de siste årene, er den mye omtalte sukkeravgiften, eller mer presist avgift på sjokolade og sukkervarer.

Regjeringens opprinnelige forslag var å øke denne fra 21,22 kroner per kilo til 21,96 kroner per kilo, men etter forhandlingene med FrP blir avgiften i det endelige statsbudsjettet for 2021 fjernet helt. Det innebærer med andre ord at sjokolade og andre søtsaker bør bli billigere å handle i butikken.

Per nå er avgiften på sjokolade- og sukkervarer på 21,22 kroner per kilo. Kjøper du en 200 grams sjokoladeplate, står avgiften med andre ord for 4,24 kroner. I tillegg er det også moms (15%) på særavgifter, som får totalen opp i 4,88 kroner.

Med det opprinnelige forslaget, der avgiften ble økt til 21,96 kroner kiloen, ville avgiften stått for 5,05 kroner.

Fem kroner billigere?

Dermed kan du forvente at en slik sjokoladeplate blir rundt fem kroner rimeligere over nyttår, gitt at butikkene bare fjerner den direkte uten å gjøre andre prisjusteringer.

For en liten sjokolade som Kvikk Lunsj, som veier 47 gram, vil avgiftskuttet tilsvare ei drøy krone.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer