Helsedirektoratet

Fjernes: - Ikke tilstrekkelig

Helsedirektoratet tar grep.

FJERNES: Meny fjerner fingeravtrykk-skanning på sine selvbetjeningskasser. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FJERNES: Meny fjerner fingeravtrykk-skanning på sine selvbetjeningskasser. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selvbetjente kasser er noe de aller fleste begynner å bli godt vant med, men nå skjer det endringer.

Forrige uke meldte Østlands Posten at Helsedirektoratet hadde sendt ut et skriv til dagligvarebransjen, som skapte forvirring blant butikker i Larvik kommune.

- Slik vi tolker bestemmelsen, skal det i hvert enkelt tilfelle fysisk kontrolleres av bemanningen - og «fingerskanning» godkjennes ikke uten bekreftelse fra bemanning, sier Anne Berit Lohne, rådgiver i Larvik kommune, til avisa.

- Meny har tolket dette dit hen at vi nå må sjekke hver enkelt kunde som kjøper alkoholholdig drikke i selvbetjeningskassene. Vi sendte en forespørsel til Larvik kommune. De sier vi skal verifisere hver kunde, forteller kjøpmann Thomas Eriksen til ØP.

- Ikke tilstrekkelig

DinSide har kontaktet Øyvind Giæver, avdelingsdirektør for levekår i Helsedirektoratet, for å høre hvilke regler som gjelder for butikkene.

- Etter direktoratets vurdering er ikke fingeravtrykk eller andre ubetjente, tekniske løsninger tilstrekkelig til å ivareta alkohollovens forbud mot salg av og utlevering av alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket, forklarer han til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer