Fjortiser dummere enn før

Skolen har skylden, mener professor.

Dagens ungdom lærer ikke å tenke selv, hevder forskerne bak en ny studie.  Foto: colourbox.com
Dagens ungdom lærer ikke å tenke selv, hevder forskerne bak en ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en britisk studie som viser at dagens 14-åringer er mindre smarte enn noen gang tidligere, melder avisen Daily Mail.

Les også: - De har helse som pensjonister

Økende tv-titting og bruk av pc-spill får mye av skylden for at intelligensnivået stagnerer, men det største problemet ligger ifølge forskerne i skolen. Barna gis ikke lenger anledning til å tenke selv, hevder de, og viser til den utstrakte bruken av nasjonale prøver og standardtester.

Lærer ikke å bli selvstendige

- Så fort man setter opp et mål for undervisningen, vil elevene forsøke å nå dette med minst mulig innsats. Disse testene og prøvene hindrer også lærerne i å hjelpe elevene til å utvikle en selvstendig og kritisk tanke, sier professor Michael Shayer ved Universitetet i London til avisen.

14-åringenes kapasitet til å tenke selvstendig ligger angivelig i dag på tilsvarende nivå som hos 12-åringene for tjue år siden.

Les også: Tungsinnet tenåring?

Professor Shayer ledet testen av 800 ungdommer i 14-årsalderen, som ble bedt om å studere en svingende pendel. Oppgaven gikk ut på å forklare hvorfor den svingte med varierende hastighet. Resultatene av testen ble siden sammenlignet med en tilsvarende studie av jevngamle ungdommer i 1976.

Må bli mer aktive

Det hersket ingen tvil om at datidens 14-åringer var bedre rustet til denne type utfordringer.

- En pendeltest krever ingen vitenskapelige kunnskaper, vi vurderer bare hvor godt elevene takler å bli gitt kompleks informasjon, for selv å tenke ut en løsning, forklarer Shayer.

Tv-titting og pc-spill er ifølge professoren med på å gjøre ungdommene mer passive, samtidig som evnen til å tenke selvstendig og løse problemer blir understimulert.

Les også: Spiller seg syke på tv-spill

Han råder derfor foreldre til å oppmuntre tenåringene om å gå i gang med praktiske gjøremål, som for eksempel modellbygging, snekring eller strikking.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer