Flaggermusbitt hjelper slagrammede

Et stoff i vampyrflaggermusens spytt tynner ut blodet til slagpasienter tre ganger bedre enn medisinen som blir brukt i dag.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser resultater etter forsøk på mus som ble presentert i det amerikanske tidsskriftet Stroke i går, melder CNN.

- Når vampyrflaggermusen biter offeret, skiller den ut et kraftig bloduttynnende stoff for at blodet skal strømme fritt - og la den spise ferdig, sier Robert Medcalf, en av lederne av studien og forsker ved Box Hill Hospital i Victoria, Australia.

Dette enzymet er genetisk tilknyttet dagens slagmedisiner, men det er sterkere. Stoffet har fått navnet desmoteplase, eller DSPA. Det virker ved at det løser opp klumper i blodet.

Slagmedisinen man bruker i dag må gis til offeret innen tre timer for at den skal være mest effektiv. Hvis det går lengre tid øker risikoen for hjerneblødning. Medisinen har også vist seg å føre til tap av hjerneceller i noen dyreforsøk.

I dette studiet injiserte forskerne hjernene til mus med enten den nye medisinen, som altså heter DSPA, eller den man bruker i dag, som heter t-PA - og så på om hjerneceller gikk tapt.

De fant ut at DSPA bare tok seg av ”blodklumpene”, og hadde ingen effekt på hjernecellene.

Medisinen man bruker i dag økte graden av hjernecelle-død jo lengre man ventet med å injisere medisinen, og den kan dermed være farlig dersom pasienten har ventet for lenge med å kontakte lege.

Siden vampyrflaggermus-medisinen ikke har noen effekt på hjernecellene, har den et stort potensial for pasienter som venter med å gå til lege.

Den amerikanske slagorganisasjonen oppgir at den gjennomsnittlige slagpasienten venter 12 timer med å oppsøke lege.

DSPA blir for tiden testet på mennesker i Europa, Asia og Australia.

Mozon.no, 10.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer