- Flatfyll er fint

Det finnes positive aspekter ved å drikke seg fra sans og samling, mener forskere.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant de mange som liker en real fest i helgene? Anna van Wersch er professor i psykologi ved universitetet i Teesside i Storbritannia.

Hun har fattet interesse for den britiske flatfylla, som jo ikke er ulik den mer utagerende varianten av norsk drikkekultur.

Les også: Skål for helsa

Van Wersch har ledet en studie på fenomenet, der ambisjonen var å se om det finnes noe positivt med å drikke seg kraftig full i helgene. Resultatene av studien er publisert i Journal of Health Psychology.

Setter pris på fylla

Sammen med kolleger gransket van Wersch tidligere undersøkelser på emnet. I tillegg intervjuet de 32 personer mellom 22 og 58 år, som bodde nordøst i England. Noen av dem var ikke opprinnelig britiske, og kjønnsfordelingen var 20 kvinner og 12 menn.

At det finnes negative aspekter ved å stadig drikke seg overstadig beruset ble tidlig tydelig for forskerne. Alkoholforgiftning og uønskede graviditeter var to konsekvenser folk opplevde.

Imidlertid kom det også klart fram at flatfyll/helgefyll også var noe veldig mange satte pris på. De som hadde dette forholdet til alkohol mente det var en del av kulturen og at flatfyll var akseptert som normen for alkoholbruk. Fylla markerte at de hadde fri, mente de som ble intervjuet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer