Utvikling i kontantstønader

Flere alderspensjonister, færre dagpengemottakere

Nye tall fra SSB viser at utbetalingene til alders- og uførepensjoner har økt, mens de øvrige stønadene falt. Stønaden til abeidsløse har blitt redusert med én milliard kroner.

PENSJONIST I ARBEID: Pensjonsreformen fra 2011 er en av forklaringene på økningen i antall alderspensjonister. Da ble det blant annet åpnet for uttak av gradert alderspensjon samtidig som du kan fortsette å jobbe. Foto: Shuttestock/NTB Scanpix.
PENSJONIST I ARBEID: Pensjonsreformen fra 2011 er en av forklaringene på økningen i antall alderspensjonister. Da ble det blant annet åpnet for uttak av gradert alderspensjon samtidig som du kan fortsette å jobbe. Foto: Shuttestock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kontantstønader, som pensjon, dagpenger og arbeidsavklaringspenger, er den største utgiftsposten i offentlig forvaltning. De siste tre åra har stønadskostnadene vokst jevnt og i takt med norsk bruttonasjonalprodukt (BNP).

I andre kvartal av 2018 utgjorde de samlede kontantstønadene 128 milliarder kroner, noe som tilsvarer 17,5 prosent av BNP for Fastlands-Norge, viser statistikken offentlig forvaltnings inntekter og utgifter. Samme kvartal i 2015 var andelen 17,6 prosent.

Selv om utgiftene ikke har endret seg så mye, har sammensetningen av stønadene gjort det de siste tre åra, ifølge SSB. Mens utbetalingene til alders- og uførepensjoner har økt, har de øvrige stønadene falt.

Ni prosent flere alderspensjonister

Én av stønadspostene som øker er alderspensjoner. I juni 2018 var det om lag 74.000 flere mottakere av alderspensjon, som er en oppgang på nesten ni prosent.

Økningen forklares med at flere personer fra de store etterkrigskullene pensjonerer seg, for eksempel personer født i 1946 der de fleste er alderspensjonister i dag.

Pensjonsreformen fra 2011 er en annen forklaring. Da ble nedre aldersgrense for uttak av alderspensjon senket fra 67 til 62 år, og det ble åpnet for uttak av gradert alderspensjon samtidig som du kan fortsette å jobbe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer