Flere allergivaksiner

Med våren kommer også problemene for mange allergikere. Nå mener en norsk lege at langt flere burde få allergivaksine.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Sammenliknet med andre europeiske land er det et svært lavt antall mennesker som vaksineres mot allergier i Norge. Færre enn tusen nordmenn har fått vaksine mot gresspollen- og bjørkepollenallergier.

Nå går overlege Erik Florvaag ved Haukeland Universitetssykehus ut mot underbehandlingen av allergikere. Han mener vi i Norge kan vaksinere langt flere mot problemene enn hva vi gjør i dag.

Trygt og effektivt- Tre til fem ganger så mange allergikere bør vaksineres enn det som er tilfellet i dag, gitt at vi har tilstrekkelig kapasitet på kompetente leger, sier Florvaag i et intervju med Dagens Medisin.

Florvaag har selv vært med på å kurse leger i allergivaksiner og mener at det faglige nivået på dette området er for lavt i Norge.

- Den rådende oppfatningen på 1980-tallet var at vaksinasjon var kostbar, farlig og ikke særlig effektiv. De siste årene er det kommet god dokumentasjon på det motsatte, flere internasjonale retningslinjer og Cochrane-oversikter konkluderer med at dette er trygg og effektiv behandling. Sammenlignet med medisiner er vaksinasjon dyrere behandling de første to årene, men allerede innen fire til fem år er vaksinasjon kostnadseffektivt, forteller Florvaag til Dagens Medisin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer