Mest populære ASK-fond

Flere av de mest populære ASK-fondene har høye gebyrer: - Ikke tilfeldig

Finansportalen mener flere banker bevisst leder kundene mot de dyreste fondene. Det er bankene uenig i.

FØLGE MED PÅ FOND: Har du aksjesparekonto (ASK) kan du være usikker på hvilke fond du bør velge. Dinside har snakket med en ekspert om dette, og gir deg listene over de mest solgte ASK-fondene hos et knippe banker. Dette viser at det slett ikke er de rimeligste fondene som blir mest kjøpt blant ASK-kundene. Foto: Shuttestock/NTB Scanpix.
FØLGE MED PÅ FOND: Har du aksjesparekonto (ASK) kan du være usikker på hvilke fond du bør velge. Dinside har snakket med en ekspert om dette, og gir deg listene over de mest solgte ASK-fondene hos et knippe banker. Dette viser at det slett ikke er de rimeligste fondene som blir mest kjøpt blant ASK-kundene. Foto: Shuttestock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har tidligere kunnet lese om fordelene og ulempene med aksjesparekonto (ASK), samt svarene på de «dumme» spørsmålene om ASK du kanskje ikke tør å stille, på Dinside.

Nå har vi tatt en runde med bankene DNB, Nordea, Sparebank 1 og Sbanken, og spurt dem hvilke ti ASK-fond som er mest populære blant deres kunder. Fullstendige lister får du lenger ned i saken.

Her ser vi at kun 10 av 40 ASK-fond har det som kategoriseres som lave årlige forvaltningsgebyr. Er dette tilfeldig?

- Bankene har stor påvirkningskraft overfor kundene

Nei, mener Geir Ormseth, fondsansvarlig i Finansportalen.

- At fondene er «populære» blant bankkundene er nok ikke et resultat av helt frie valg. Bankene opptrer som rådgivere overfor kundene og leder dem inn i fond, både gjennom en-til-en-rådgivning og gjennom hvilke fond de fremhever på nettsidene sine, sier Ormseth.

Forbrukerrådet har gjort målinger på dette tidligere, og de samsvarer godt med hvilke ASK-fond som topper listene Dinside har sendt dem med gebyr- og avkastningsprosentene.

- Bankene har stor påvirkningskraft for hvilke fond kundene havner i, understreker Ormseth.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer