Flere barn med nåler

Kvinner som gjennomgår prøverørsbehandling (IVF) har større sjanse for å bli gravide dersom de får akupunkturbehandling. Det viser tysk forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Flere barn med nåler
Kvinner som gjennomgår prøverørsbehandling (IVF) har større sjanse for å bli gravide dersom de får akupunkturbehandling. Det viser ny tysk forskning.

Silje Stavik

In vitro fertilisering (IVF) betyr oversatt befruktning i glass , det vi på norsk kaller prøverørsbefruktning. Det innebærer at befruktningen ikke skjer inne i kvinnens kropp. Metoden ble først og fremst utviklet for kvinner som ikke har fungerende eggledere og derfor ikke eggledere hvor egg og sædceller kan møtes.

For å øke sjansen for et vellykket resultat, får kvinnen hormonstimulering slik at flere egg modner samtidig. I tillegg undertrykkes hennes egne hormoner slik at prosessen kan styres best mulig.

Etter stimulering i 10-14 dager er eggene klare til uthenting. De ligger inne i hver sin eggsekk. Med ultralyd følger legen størrelsen på eggsekkene. Når tiden er inne, hentes eggene ut ved hjelp av en nål som stikkes inn gjennom skjedens bakvegg mens kvinnen ligger i gynekologisk leie.

Eggene suges ut sammen med væsken som omgir dem. De påvises gjennom mikroskop og overføres til skåler med næringsløsning. I skålene gjøres det befruktningsforsøk med mannens sæd og de befruktede eggene blir ført inn i kvinnen.

Graviditetsraten økte
En ny studie publisert i aprilutgaven av tidsskriftet Fertility and Sterility, viser at 43 prosent av de kvinnene som fikk akupunkturbehandling 25 minutter før og 25 minutter etter at de befruktede eggen ble satt inn, ble gravide. Til sammenlikning ble 26 prosent av kvinnene som ikke mottok akupunkturbehandling gravide.

Resultatene viste ingen forskjell i alder, hvor mange egg som var satt inn, eller om kvinnene hadde gjennomgått IVF tidligere, skriver Reuters Health.

Energi til underlivet
Kvinnene mottok tradisjonell kinesisk akupunktur og nålene ble satt langs milt og mage meridianen slik at livmoren skulle være mest mulig avslappet og for å øke energien i dette området. De ble også satt nåler i ørene hos kvinnene - dette for å stabilisere hormonsystemet.

”Vårt resultat demonstrerer at akupunkturbehandling øker graviditetsraten”, konkluderer Dr. Wolfgang E. Paulus og hans kolleger ved Christian-Lauritzen-Institut i Ulm i Tyskland. Likevel må det mer forskning til for å se om den økte graviditetsraten hos kvinnene som mottok akupunktur i denne undersøkelsen skyldes en psykisk eller fysisk effekt av akupunkturen, legger de til.

Rundt et av tre par som får tilbud om prøverørsbehandling, lykkes med å få barn.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer