Flere behandles for diabetes

Stadig flere nordmenn får medikamenter for diabetes. En ny studie viser kjønns- og aldersfordeling blant legemiddelbrukerne.

Publisert
Sist oppdatert

En studie publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforeningen viser for første gang hvor mange menn og kvinner som bruker legemidler for å kontrollere sin diabetes. Forskerne har tatt utgangspunkt i data fra det nyetablerte Reseptregisteret

- Reseptregisteret registrerer alle som henter legemidler. Vi kan derfor finne ut mer om hvilke individer som kjøper legemidlene, sier Hanne Strøm, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet og en av forskerne bak studien, til Mozon.

Det blir ikke opplyst om navn eller annen kontaktinformasjon i registeret.

To sykdommerStrøm påpeker at diabetes ikke er én sykdom, men to.

Type 1 diabetes skyldes insulinmangel, ved at kroppen ikke produserer insulin. Det er en sykdom som ofte oppstår i ung alder og alltid må behandles med insulin. Type 2 diabetes er i stor grad en livsstilssykdom som blant annet oppstår ved nedsatt fysisk aktivitet og overvekt. Legemidler er ikke alltid nødvendig i behandlingen av type 2 diabetes.

Fire av fem personer med diabetes har type 2. Det er diabetes type 2 som øker mest i omfang. Kjønnsandelen av medikamentelt behandlet diabetes er forholdsvis lik fram til 40-årsalderen. Senere i livet er andelen menn som får slike legemidler større enn andelen kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer