Flere deprimerte kvinner

Kvinner opplever oftere depresjoner. Risikoen for å bli deprimert er dobbelt så høy som for menn.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Depresjon er et alvorlig helseproblem som ser ut til å ramme flere kvinner enn menn. Globalt regner man nå med at risikoen for å oppleve en klinisk depresjon er dobbelt så høy for kvinner i forhold til menn.

En av åtte kvinner
Det er helsetidskriftet Harvard Mental Health Letter som tar opp dette problemet i sin mai-utgave. Legene ved Harvard Universitet regner med at en av åtte kvinner vil ha en alvorlig depresjon en eller flere ganger i løpet av livet.

Kvinner ser ogå ut til å være mer utsatt for problemer med vinterdepresjoner og langvarig mindre alvorlig depresjon.

Det finnes flere mulige forklaringer til hvorfor kvinner er mer utsatt for depresjoner enn menn. Dette er noen av de vanligste årsakene:

Genetiske faktorer
Arveanlegg er ansvarlige for opptil 50 prosent av risikoen for å utvikle depresjoner. Forskere har funnet flere varianter av gener som er knyttet til depresjon og som bare finnes hos kvinner. Et av disse genene har en direkte sammenheng med produksjonen av kvinnelige hormoner.

Tør å snakke
Kvinner kan i større grad enn menn gi uttrykk for at de lider av depresjon. Det innebærer også at flere får hjelp og at det på papiret kan se ut som om flere kvinner sliter med depresjoner. Menn er tradisjonelt mer skeptiske til å fortelle noen om problemene eller be om hjelp.

Stress
Kvinner er mer tilbøyelige til å innrøme at de er under stress. I mange tilfeller er kvinner også utsatt for alvorlig stress i form av seksuelle overgrep eller vold i hjemmet.

Premenstruelle problemer
PMS påvirker de fleste kvinner i større eller mindre grad. Opp til 10 prosent av alle kvinner blir spesielt plaget av skiftende nivåer av hormoner i kroppen, som kan utløse alvorlige endringer i humøret.

Graviditet
Ved graviditet blir kvinner utsatt for mange fysiske endringer og nye utfordringer. Depresjoner både under og etter graviditeten er ikke uvanlig.

Mozon 05.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer