Flere deprimerte kvinner

Kvinner opplever oftere depresjoner. Risikoen for å bli deprimert er dobbelt så høy som for menn.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Depresjon er et alvorlig helseproblem som ser ut til å ramme flere kvinner enn menn. Globalt regner man nå med at risikoen for å oppleve en klinisk depresjon er dobbelt så høy for kvinner i forhold til menn.

En av åtte kvinnerDet er helsetidskriftet Harvard Mental Health Letter som tar opp dette problemet i sin mai-utgave. Legene ved Harvard Universitet regner med at en av åtte kvinner vil ha en alvorlig depresjon en eller flere ganger i løpet av livet.

Kvinner ser ogå ut til å være mer utsatt for problemer med vinterdepresjoner og langvarig mindre alvorlig depresjon.

Det finnes flere mulige forklaringer til hvorfor kvinner er mer utsatt for depresjoner enn menn. Dette er noen av de vanligste årsakene:

Genetiske faktorerArveanlegg er ansvarlige for opptil 50 prosent av risikoen for å utvikle depresjoner. Forskere har funnet flere varianter av gener som er knyttet til depresjon og som bare finnes hos kvinner. Et av disse genene har en direkte sammenheng med produksjonen av kvinnelige hormoner.

Tør å snakkeKvinner kan i større grad enn menn gi uttrykk for at de lider av depresjon. Det innebærer også at flere får hjelp og at det på papiret kan se ut som om flere kvinner sliter med depresjoner. Menn er tradisjonelt mer skeptiske til å fortelle noen om problemene eller be om hjelp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer