Flere dumper fasttelefonen

Snart tilhører fasttelefonen steinalderen.

HUSKER DU DENNE? Det er nok en grunn til at dette er et gammelt illustrasjonsfoto. Hustelefonen går en mørk tid i vente.  Foto: colourbox.com
HUSKER DU DENNE? Det er nok en grunn til at dette er et gammelt illustrasjonsfoto. Hustelefonen går en mørk tid i vente. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du fasttelefon? (Avsluttet)
Ja(62%) 566
Nei, men har hatt(27%) 251
Nei, hva er det?(11%) 97
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Har du fasttelefon? Da har du god grunn til å føle deg spesiell.

Antallet fasttelefoniabonnement har nemlig falt med nærmere åtte prosent det siste året, viser Post- og teletilsynets (PT) ekomstatistikk for første halvår 2010.

- Tallene viser tydelig at selve trafikken innenfor fasttelefoni faller mer enn antallet abonnementer. Dette betyr at fasttelefonen brukes mindre enn tidligere, sier direktør Willy Jensen i en pressemelding.

Nådestøt for fasttelefonen? Dette er NetCom Hjemme

Flere vil ha mobiltelefon

Både trafikk og omsetning faller for både tradisjonelle fasttelefoniabonnement, som PSTN og ISDN, og bredbåndstelefoniabonnement.

I gjennomsnitt ringte en privat fasttelefonikunde 1500 minutter første halvår 2010, mot 1600 minutter første halvår 2009.

Og hva er årsaken til denne nedgangen? Mobiltelefonen, selvfølgelig. I motsetning til mobilabonnement, går kurven til fasttelefoniabonnement bare nedover.

– Husholdningen opplever kanskje ikke at de trenger en fasttelefon? spør Elisabeth Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynets (PT).

Hun forteller at fasttelefonens toppår var i 1996, altså 14 år siden.

– Nesten alle husstander hadde fasttelefon dette året. Men så kom mobiltelefonen på slutten av 90-tallet, forklarer Aarsæther.

Ikke lenge etter at mobiltelefonen kom, kom også bredbåndstelefoni. Men nå faller også denne statistikken.

Her er Elkjøps mest solgte trådløse telefon, Gigaset GIGAAL180. Den kan lagre 40 navn og nummer. Foto: Produsenten/Elkjøp.no
Her er Elkjøps mest solgte trådløse telefon, Gigaset GIGAAL180. Den kan lagre 40 navn og nummer. Foto: Produsenten/Elkjøp.no Vis mer


– Det er spennende. Man blir mer og mer mobil i Norge. Nå er det ikke bare snakking, men også tasting, sier informasjonsdirektøren.

Dødsstøtet for fasttelefonen? Nok en spiker i fasttelefon-kisten

Her er de hotteste fasttelefonene

Men er det egentlig vits i å ha en fasttelefon?

– Hvis du trenger å ha en fast telefon som alltid virker, som for eksempel på jobb, er analog fasttelefon det eneste som tåler strømbrudd og slike påkjenninger, forklarer Aarsæther.

Doro 914C er Elkjøps mest populære fasttelefon. Den er ifølge nettsiden en stilig hustelefon med display, som kan henges fra vegg eller ligges på et bord. Foto: Doro/Elkjøp.no
Doro 914C er Elkjøps mest populære fasttelefon. Den er ifølge nettsiden en stilig hustelefon med display, som kan henges fra vegg eller ligges på et bord. Foto: Doro/Elkjøp.no Vis mer


Ettersom fasttelefoniabonnementene daler er det jo grunn til å lure på om noen i det hele tatt kjøper fasttelefoner lenger.

– Vi selger fremdeles en god del fasttelefoner. Det er nok flere solgte enn hva en skulle tro, men kurven peker likevel bare nedover, sier Åshild Indresøvde, informasjonssjef i Elkjøp, til DinSide.

Den mest solgte trådløse fasttelefonen er Gigaset GIGAAL180 til 249 kroner, Doro 914CBLACK til 396 kroner og Doro 915BLACK (pris foreløpig ukjent).

– Det er veldig få nytegnede fasttelefoniabonnementer i forhold til mobilabonnementer, påpeker Indresøvde.

God grunn til å ha fasttelefon? Gratisnumrene er bare gratis når du ringer fra fasttelefon

Derfor sverger noen til fasttelefon

Telenor har også merket en markant nedgang i fasttelefoniabonnementer. En fersk kvartalsrapport fra Telenor viser at inntektene fra fastelefoni går stadig nedover.

I tredje kvartal i år har Telenor 932 millioner kroner i inntekter fra fasttelefoni, mot 1.040 millioner kroner på samme tid i fjor.

– Telenor har i dag etter tredje kvartal vel 1,1 millioner abonnement i fastnettet. Dette er rundt 100.000 færre enn ved samme tid i fjor. Tallene skiller ikke mellom privat- og bedriftsabonnement, skriver Knut Sollid, informasjonssjef i Telenor, i en epost til DinSide.

Ifølge Sollid er det likevel gode grunner til hvorfor enkelte velger å være trofast mot sin fasttelefon.

– For mange er fortsatt fasttelefon det beste alternativet, med tanke på bedre talekvalitet og at de aller fleste alarmsystem er knyttet opp mot analoge fasttelefonlinjer. Noen synes også at fasttelefonen er bedre å bruke for lange samtaler, mens andre tar hensyn til strålefaren. Fasttelefon er også relativt rimeligere enn mange forskjellige mobilabonnenter, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer