Vigselsattest

Flere ektepar er ikke registrert

Det kan være flere grunner til at giftemålet ikke er registrert hos Skatteetaten.

SIGNET OG SIGNERT: Du og ektefellen har gitt hverandre sitt «ja», hatt vielse og bryllupsfest og signert vigselsattesten, men likevel bør dere sjekke at giftemålet er registrert. Les hvorfor i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SIGNET OG SIGNERT: Du og ektefellen har gitt hverandre sitt «ja», hatt vielse og bryllupsfest og signert vigselsattesten, men likevel bør dere sjekke at giftemålet er registrert. Les hvorfor i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Du og partneren din har giftet dere - enten i kirka, rådhuset eller kanskje på ei strand i sydlige strøk - satt ring på hverandres finger, signert vigselsattest og hatt stor fest.

Da er det vel ingen tvil om at dere er ektefeller, tenker dere, og det er det egentlig ikke, men det kan hende dere ikke er registrert som gifte hos Folkeregisteret.

Ikke felles barn, eller økonomi

Det er ikke noen alvorlige, uopprettelige konsekvenser av å ikke være registrert som gift selv om dere er det.

- Stort sett har det gått greit å rydde opp i dette uten at det fører til problemer for paret. Juridisk sett vil gifte par ha de samme rettighetene i ekteskapsloven, selv om ekteskapet ikke er registret i Folkeregisteret, så lenge de faktisk er gift, sier advokat Andreas Poulsson i Codex til Dinside.

Og, ofte vil «problemene» knyttet til uregistrerte ekteskap føre til at mange oppdager feilen relativt fort, ifølge advokaten.

Én konsekvens kan være at dersom paret får barn sammen etter at de har giftet seg, og skal registrere navnet til barnet i Folkeregisteret, vil gjerne moren til barnet oppdage at hun står som eneforsørger hvis ekteskapet til faren ikke er registrert.

- Uregistrerte ekteskap kan også by på noen skattemessige utfordringer, som muligheten til å fordele gjeld og gjeldsrenter mellom partene i skattemeldingen, sier Poulsson.

GIFTEKLARE: Tonje Justsen og Daniel Justsen skulle egentlig gifte seg på Lanzarote 4. oktober. Nå er de redd for at bryllupet ikke blir noe av. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

Hvorfor blir giftemålet ikke registrert?

Dette med ekteskap som ikke står i Folkeregisteret er egentlig ikke så vanlig problemstilling, ifølge advokat Poulsson, selv om han har vært borti denne «problemstillingen» noen ganger.

Heller ikke Folkeregisteret har samlede tall på hvor ofte dette forekommer, men de har noen teorier om hva grunnen til manglende registrering kan være:

- Typiske tilfeller er hvor en person har innvandret til Norge og skal kobles sammen med ektefelle og barn. Her har en ektefelle gjerne innvandret først, og ekteskapet er registrert kun ved påstand fra vedkommende. Når den andre ektefellen da innvandrer må paret i de fleste tilfeller sende oss en original vigselsattest for at vi skal kunne koble de sammen som ektepar, forklarer avdelingsdirektør Elin Imsland i Folkeregisteret overfor Dinside.

Hvis dette ikke blir gjort, blir altså ikke paret registrert gift i Folkeregisteret.

Men, også norske par kan oppleve at giftemålet deres ikke står oppført i registeret:

- Dersom det er snakk om norsk vigsel, kommer vi borti tilfeller hvor vigselsmyndighetene ikke har sendt oss melding om vigsel, og at vi derfor ikke har registrert paret som gift. Men, dette hender ikke ofte, sier Imsland.

Kan det forekomme at giftemål ikke registreres hvis paret har giftet seg i utlandet, for eksempel på ei strand i Hellas etc.?

- Ja, det kan forekomme dersom paret ikke sender inn vigselsattest til oss i etterkant av giftemålet i utlandet. Skatteetaten er avhengige av at paret sender inn vigselsattesten, slik at giftemålet blir registrert, svarer Imsland på dette.

Ny, enklere tjeneste fra Folkregisteret

Hvis dere skulle oppdage at dere ikke står registrert som gift i Folkeregisteret, anbefaler Imsland at dere melder det inn til dem.

- Om ikke lenge kommer det også en ny tjeneste som gir deg mulighet til å sjekke hvilke opplysninger Folkeregisteret har om deg, og her kan du, blant annet, se om du står registrert som gift, avslører hun på tampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer