Betalingsanmerkninger:

Flere eldre sliter med å betale regningene sine

Stadig flere eldre sliter med å betale regningene sine, viser den ferske Lindorffanalysen. Dessuten fortsetter betalingsproblemene for folk i oljebeltet.

BETALINGSPROBLEMER: Selv om det er 30- og 40-åringene som har flest betalingsanmerkninger, sliter stadig flere eldre med å betale regningene sine. Foto: NTB Scanpix
BETALINGSPROBLEMER: Selv om det er 30- og 40-åringene som har flest betalingsanmerkninger, sliter stadig flere eldre med å betale regningene sine. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For nordmenn flest går det riktig vei med tanke på betalingsproblemer - med noen klare unntak:

Folk i oljebeltet, og de eldre, sliter oftere enn før, slår Lindorff fast.

I løpet av de fem siste årene har antall personer over 66 år med betalingsanmerkning økt med rundt 60 prosent. For personer i aldersgruppen 51–65 år er økningen på 20 prosent.

Landsdelen spiller inn

Ved utgangen av andre kvartal hadde 255 000 nordmenn betalingsproblemer, og skylder omlag 40 milliarder kroner.

På landsbasis har 5,6 prosent av befolkningen betalingsanmerkning. Verst står det til i Finnmark og Østfold (7,1 prosent), mens Sogn og Fjordane er nede på 3,1 prosent.

I Rogaland, hvor oljekrisa tydelig har satt spor, har antall personer med betalingsanmerkninger i Rogaland steget med 23 prosent de siste fem årene.

Nye kredittvanter blant de eldre

Selv om det er 30- og 40-åringene som utgjør den største skyldnergruppen, og som har flest betalingsanmerkninger, er veksten her moderat.

Det er derimot blant de eldre hvor veksten av personer med betalingsproblemer er størst - og Lindorff påpeker at det ikke kune har med en befolkningsvekst å gjøre, derimot mener de endrede kredittvaner er en medvirkende årsak.

De mener det virker sannsynlig at de som går ut i pensjon i dag har andre kreditt- og forbruksvaner enn de som pensjonerte seg for noen tiår siden.

Nettopp nordmenn over 66 år som er aldersgruppen med størst økning i betalingsproblemer. I dag har rett under 17.000 eldre over 66 år betalingsanmerkning. Det er 5.000 flere enn for fem år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer