Flere får avslag på boliglån etter innføringen av gjeldsregister

Etter at Gjeldsregisteret ble innført 1. juli i fjor har SpareBank 1 SMN i Midt-Norge økt antall avslag på søknader om boliglån med 65 prosent.

FÅR IKKE BOLIGLÅN: Nesten en av ti får avslag i banken når de ber om boliglån, skriver Adresseavisen. Ekspertenes rydderåd kan hjelpe deg til å unngå å komme i nei-bunken. Foto: NTB scanpix
FÅR IKKE BOLIGLÅN: Nesten en av ti får avslag i banken når de ber om boliglån, skriver Adresseavisen. Ekspertenes rydderåd kan hjelpe deg til å unngå å komme i nei-bunken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste seks månedene i 2018 lå antallet avslag som SpareBank 1 SMN i Trondheim ga på søknader om boliglån, på 5,8 prosent, skriver Adresseavisen.

Etter at det nye gjeldsregisteret ble innført i fjor sommer og fram til årsskiftet har det tilsvarende økt til 9,6 prosent. Det betyr at nesten en av ti får avslag i banken når de ber om boliglån.

- Så de ikke kjøper ting de ikke har råd til

En viktig grunn til økningen i avslagene er at banken nå får innsyn i hvor mye usikret gjeld fra kredittkort, forbrukslån og andre kreditter låntakerne har. Og det er ikke bare det som er benyttet av kreditten banken tar med i beregningen – hele lånerammen beregnes som gjeld.

– Det er ofte slik at lånesøkerne skal skifte bolig og har siktet høyere. Ønsket vårt er å gi god kredittrådgivning og at kundene ikke kjøper ting de ikke har råd til. Gjeldsregisteret gjør at vi kan gi bedre råd til kundene, og ikke låne ut penger slik at de får en gjeldssituasjon de ikke kan håndtere. De må i stedet på boligjakt i annen prisklasse, sier privatøkonom Eldar Rønning i SpareBank 1 SMN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer