Flere får mannepupper

De yngste rammes hyppigst. Sjekk hvorfor.

Dette er et eksempel på økt brystvekst hos en 15-årig gutt. Foto: Science Photo Library
Dette er et eksempel på økt brystvekst hos en 15-årig gutt. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere menn sliter med at brystene vokser. I mange tilfeller er overvekt årsaken, men forskerne mener at inntak av mat som inneholder spor av hormoner og hormonhermende stoffer i tillegg kan ha noe av skylden.

Også medikamenter som påvirker hormonbalansen i kroppen kan medvirke til brystdannelse hos menn. Mange menn synes det er sjenerende å utvikle bryster, og noen velger også å operere dem bort. Den kjente Idol-dommeren Simon Cowell skal være blant disse.

I Storbritannia økte antallet av denne typen operasjoner med 80 prosent i fjor, ifølge British Association of Aesthetic Plastic Surgeons.

Med økt etterspørsel dukker det dessuten opp nye metoder for fjerning av mannebryster. Avisen The Daily Mail omtalte nylig en metode som går ut på å knuse brystvevet med mikrobølger.

Ikke en sykdom

Den medisinske betegnelsen på brystvekst hos menn er gynekomasti.Gynekomasti er ikke en sykdom, men kan være et symptom på en underliggende sykdom eller tilstand, skriver lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no.

Så mange som to av tre unge gutter opplever ifølge Reichelt at brystene blir større og ømmere i en periode i ungdommen. Men hos voksne menn er forstørrede bryster et symptom på et underliggende problem og skal undersøkes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.