Flere feite gravide

Stadig flere gravide legger på seg for mye i svangerskapet.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere sykehus oppretter nå klinikker som gir et tilbud spesielt tilpasset overvektige gravide.

Rikshospitalet opprettet Adipol-klinikken for tre år siden. Gravide med BMI (Body Mass Index) over 27 og som har fått fødeplass ved sykehuset, kan bli henvist til klinikken.

– Vi legger opp en plan for kosthold og fysisk aktivitet, og kvinnene kommer jevnlig tilbake for veiing og samtaler. De gravide kan også utføre svangerskapskontrollene her, sier professor Tore Henriksen.

Kvinner som er overvektig eller undervektig før og under graviditet, er mer utsatt for risiko i svangerskapet. Overvektige gravide kan lettere få høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes og store barn.

Les også: Vil vurdere kostholdsråd

Bør ikke slanke seg

Alle gravide veies på hver kontroll gjennom svangerskapet. Gjennomsnittlig vektøkning er 12,5 kilo, men mange legger på seg mer enn det.

– Gravide bør ikke nødvendigvis slanke seg, men det vil være en fordel om de velger en sunn livsstil med økt fysisk aktivitet. Under graviditeten er det ekstra viktig å få i seg nok næringsstoffer, slik at barnet vokser som det skal, sier jordmor Nanna Voldner ved Rikshospitalet.

Bli mer modige

Mette Thoresen oppfordrer leger og jordmødre til å bli mer modige i å ta opp temaet vekt og kosthold på svangerskapskontrollene.

– Det finnes i dag ingen retningslinjer for hva som er anbefalt vektøkning under svangerskapet. Dermed blir det vanskelig for leger og jordmødre å vite når det er på tide å be den gravide passe mer nøye på vekten, sier jordmor Mette Thoresen i Libero til Newswire.

– Det er store variasjoner og vanskelig å si hva som er riktig vektøkning for den enkelte. Det er et følsomt tema både for kvinnene selv og for dem som møter dem i svangerskapskontrollene, sier Mette Thoresen.

Les også: Gravide girer ikke ned

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer