Flere feite gravide

Stadig flere gravide legger på seg for mye i svangerskapet.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere sykehus oppretter nå klinikker som gir et tilbud spesielt tilpasset overvektige gravide.

Rikshospitalet opprettet Adipol-klinikken for tre år siden. Gravide med BMI (Body Mass Index) over 27 og som har fått fødeplass ved sykehuset, kan bli henvist til klinikken.

– Vi legger opp en plan for kosthold og fysisk aktivitet, og kvinnene kommer jevnlig tilbake for veiing og samtaler. De gravide kan også utføre svangerskapskontrollene her, sier professor Tore Henriksen.

Kvinner som er overvektig eller undervektig før og under graviditet, er mer utsatt for risiko i svangerskapet. Overvektige gravide kan lettere få høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes og store barn.

Les også: Vil vurdere kostholdsråd

Bør ikke slanke seg

Alle gravide veies på hver kontroll gjennom svangerskapet. Gjennomsnittlig vektøkning er 12,5 kilo, men mange legger på seg mer enn det.

– Gravide bør ikke nødvendigvis slanke seg, men det vil være en fordel om de velger en sunn livsstil med økt fysisk aktivitet. Under graviditeten er det ekstra viktig å få i seg nok næringsstoffer, slik at barnet vokser som det skal, sier jordmor Nanna Voldner ved Rikshospitalet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer