Flere for tykke enn for tynne

Flere kvinner er overvektige enn underernærte, også i fattige land, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

32 prosent av kvinner i verdens urbane strøk er overvektige, mens 9 prosent på landsbygda er underernærte, viser en undersøkelse fra University of North Carolina. 150.000 kvinner i alderen 20 til 49 år fra 36 land er blitt målt ut fra sin kroppsmasseindeks (BMI).

  • SJEKK DIN BMI HER
- I dag er det mindre kroppsarbeid, også blant kvinner i primærnæringene i fattige land. Redusert fysisk aktivitet kan være en av forklaringene på hvorfor utviklingen er slik, sier ernæringsfysiolog Maria Thommessen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Mye sukker og fettI Kenya er for eksempel 28 prosent av kvinnene i byene overvektige, mens det tilsvarende tallet på landsbygda er 15. Rundt 3300 kenyanske kvinner deltok i undersøkelsen, som også viste at sju prosent av de undersøkte kvinnene i byene er underernærte, mot 12 prosent på landsbygda.

- I en del afrikanske land er det å være overvektig et signal om at du er velfødd. Idealet om at kvinner skal være slanke er ikke like sterkt som i vesten. I byene er også tilgjengeligheten på billige fett- og sukkerholdige matvarer svært god, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.