Boligkjøp

Flere førstegangskjøpere må kjøpe bolig sammen

Etter ti år med jevnt over fall i antall samkjøpere på boligmarkedet, viser nye tall en økning i antall førstegangskjøpere som må kjøpe bolig sammen med andre. Den kraftige prisveksten får skylda.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som skal kjøpe din første bolig. I saken under kan du lese mer om det å kjøpe bolig sammen med andre førstegangskjøpere som drømmer om en inngangsbillett til boligmarkedet. Vis mer
Publisert

Samkjøperindeksen viser at andelen førstegangskjøpere som kjøper sammen med andre gjennomgående har falt noe gjennom de siste ti årene - nærmere bestemt fra rundt 65 prosent til knappe 60 prosent.

Dette skyldes trolig lave og fallende renter, høy inntektsvekst og at flere får hjelp fra foreldre til å komme seg inn på boligmarkedet.

I siste kvartal av 2020 ser vi imidlertid en økning i antall samkjøp, som kan ses i sammenheng med tiltakende prisvekst.

Likevel har altså ikke andelen som kjøper bolig sammen med andre økt de siste ti årene, ifølge indeksen som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk Analyse ut fra den løpende statistikken til Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita om samkjøp blant førstegangskjøpere.

Forskjell i samkjøp ut fra by

De store byene i landet, utenom Oslo, har vist en lignende utvikling som landet samlet, nemlig fallende samkjøperandel over tid.

Både Oslo og Tromsø, med relativt høye boligpriser, har imidlertid hatt en høy samkjøperandel.

Det er hovedstaden som skiller seg ut med relativt stabil samkjøperandel over tid på rundt 60 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.