Boligkjøp

Flere førstegangskjøpere må kjøpe bolig sammen

Etter ti år med jevnt over fall i antall samkjøpere på boligmarkedet, viser nye tall en økning i antall førstegangskjøpere som må kjøpe bolig sammen med andre. Den kraftige prisveksten får skylda.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som skal kjøpe din første bolig. I saken under kan du lese mer om det å kjøpe bolig sammen med andre førstegangskjøpere som drømmer om en inngangsbillett til boligmarkedet. Vis mer
Publisert

Samkjøperindeksen viser at andelen førstegangskjøpere som kjøper sammen med andre gjennomgående har falt noe gjennom de siste ti årene - nærmere bestemt fra rundt 65 prosent til knappe 60 prosent.

Dette skyldes trolig lave og fallende renter, høy inntektsvekst og at flere får hjelp fra foreldre til å komme seg inn på boligmarkedet.

I siste kvartal av 2020 ser vi imidlertid en økning i antall samkjøp, som kan ses i sammenheng med tiltakende prisvekst.

NEDADGÅENDE: Selv om det har vært et lite oppsving i det siste når det gjelder de som kjøper bolig sammen med andre, er det alt i alt færre samkjøpere. Kilde: Samkjøperindeksen
NEDADGÅENDE: Selv om det har vært et lite oppsving i det siste når det gjelder de som kjøper bolig sammen med andre, er det alt i alt færre samkjøpere. Kilde: Samkjøperindeksen Vis mer

Likevel har altså ikke andelen som kjøper bolig sammen med andre økt de siste ti årene, ifølge indeksen som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk Analyse ut fra den løpende statistikken til Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita om samkjøp blant førstegangskjøpere.

Forskjell i samkjøp ut fra by

De store byene i landet, utenom Oslo, har vist en lignende utvikling som landet samlet, nemlig fallende samkjøperandel over tid.

Både Oslo og Tromsø, med relativt høye boligpriser, har imidlertid hatt en høy samkjøperandel.

LÅN: Mangler du egenkapital eller får du ikke nok i boliglån fra banken, kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer

Det er hovedstaden som skiller seg ut med relativt stabil samkjøperandel over tid på rundt 60 prosent.

- Svært sterk boligprisvekst i Oslo gjør at færre makter å kjøpe sin første bolig alene. Lave renter gir et sterkt incentiv til å kjøpe bolig, fordi det er gunstigere enn å leie. Mange løser dette ved å kjøpe sammen med andre, som gjør at de kan klare å innfri kravene til inntekt og egenkapital for å få boliglån, sier administrerende direktør Carl O. Geving i NEF.

Oslo-bydelene med flest samkjøpere

I Samkjøperindeksen er det valgt å splitte Oslo opp ut fra bydel og -område.

Flere førstegangskjøpere må kjøpe bolig sammen

Da ser vi at det er klart høyest andel samkjøpere i de ytre bydelene, der Vestre Aker topper med en samkjøperandel på 77 prosent i 2019.

Indre by vest, derimot, har klart lavest andel samkjøpere, særlig på Frogner med kun 52 prosent førstegangskjøperne som kjøper sammen med andre.

Noen mulige forklaringer på den lave andelen i Frogner bydel er at her er Oslos høyeste boligpriser, det er en betydelig andel små leiligheter og en svært høy andel sekundærboliger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer