- Flere hjertedødsfall kan unngås

Det er fullt mulig å forebygge flere hjerte- og kardødsfall i Norge, mener overlege Kjetil Retterstøl. Nå ber han om myndighetenes hjelp.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 30. september, markeres Verdens Hjertedag verden over. Dagen er innstiftet for å fokusere på risikofaktorer for slike sykdommer og på forebygging.

For årlig tar hjerte- og karsykdommer, inkludert hjerteanfall og hjerneslag, livet av 17,5 millioner mennesker på verdensbasis, ifølge WHO. Det gjør disse sykdommene til verdens største dødsårsak.

Langt flere kvinner dør av hjerte- og karsykdommer enn av brystkreft. Les mer her:

Vil ha tilbud om helsesjekkI Norge har antall personer som rammes av hjerte- og karsykdom gått jevnt nedover siden 1970-tallet. Likevel er minst hvert tredje dødsfall her i landet relatert til hjerte- og karsykdom. Ifølge Statistisk Sentralbyrå døde nesten 16 000 personer av hjerte- og karsykdom i 2004.

Over 800 av disse var under 59 år, påpeker overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet. Han mener det må mer handling til for å redusere disse tallene. Og hovedansvaret må ligge hos helsevesenet, ikke hos den enkelte.

Slik utfører du førstehjelp ved hjerteinfarkt:

- Folk skal være klar over at slik systemet virker i dag er de selv ansvarlige for å få vite om de er i risikosonen for hjerte- og karsykdom. Dette er ikke et ansvar myndighetene eller noen andre tar. Men vi må finne de som har denne risikoen, sier han til DinSide Helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer