- Flere hjertedødsfall kan unngås

Det er fullt mulig å forebygge flere hjerte- og kardødsfall i Norge, mener overlege Kjetil Retterstøl. Nå ber han om myndighetenes hjelp.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 30. september, markeres Verdens Hjertedag verden over. Dagen er innstiftet for å fokusere på risikofaktorer for slike sykdommer og på forebygging.

For årlig tar hjerte- og karsykdommer, inkludert hjerteanfall og hjerneslag, livet av 17,5 millioner mennesker på verdensbasis, ifølge WHO. Det gjør disse sykdommene til verdens største dødsårsak.

Langt flere kvinner dør av hjerte- og karsykdommer enn av brystkreft. Les mer her:

Vil ha tilbud om helsesjekk
I Norge har antall personer som rammes av hjerte- og karsykdom gått jevnt nedover siden 1970-tallet. Likevel er minst hvert tredje dødsfall her i landet relatert til hjerte- og karsykdom. Ifølge Statistisk Sentralbyrå døde nesten 16 000 personer av hjerte- og karsykdom i 2004.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Over 800 av disse var under 59 år, påpeker overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet. Han mener det må mer handling til for å redusere disse tallene. Og hovedansvaret må ligge hos helsevesenet, ikke hos den enkelte.

Slik utfører du førstehjelp ved hjerteinfarkt:

- Folk skal være klar over at slik systemet virker i dag er de selv ansvarlige for å få vite om de er i risikosonen for hjerte- og karsykdom. Dette er ikke et ansvar myndighetene eller noen andre tar. Men vi må finne de som har denne risikoen, sier han til DinSide Helse.

Derfor har overlegen i et brev til Helse- og omsorgsdepartementet foreslått at alle bør tilbys helsesjekk med blodprøve for å sjekke risikoen for hjerte- og karsykdom.

"Jeg er ofte frustrert over å treffe pasienter og pårørende som uten forvarsel har blitt rammet, når vi vet hvor lite som skal til", skriver overlegen i brevet.

- Med dagens kunnskap er det fullt mulig å redusere disse dødstallene dramatisk, påpeker Retterstøl.

Ber om handlingsplan

I brevet til departementet ber Retterstøl om at det opprettes en komitè som får i oppdrag å utarbeide en nasjonal handlingsplan.

- For å effektivt ta tak i problemstillignen må det sannsynligvis utarbeides en slik plan, sier Retterstøl til DinSide Helse.

Helse og omsorgsdepartementet kan ikke kommentere saken overfor DinSide Helse fordi den er til behandling.

Puss tennene og unngå hjertesykdom:

- Mål i tide
Også ernæringsfysiolog Mette Bogen i Unilever Food Solutions påpeker viktigheten av å være obs.

- Folk under 40 bør også måle seg. Det er den enkleste og smarteste måten å forebygge hjerte- og kasykdommer tidsnok, sier hun i en pressemelding som omtaler en MMI-undersøkelse på oppdrag fra Unilever.

Der har folk blitt spurt om kolesterolnivået sitt, og resultatene viser at over halvparten av norske menn og kvinner ikke kjenner sitt eget kolesterolnivå. De yngste er ikke like nøye som de eldste med å sjekke seg, viser undersøkelsen.

Overvektige barn kan også være utsatt for å utvikle hjertesykdom, viser forskning:

Ifølge WHO er disse seks tiltakene de viktigste å jobbe forebyggende med for å redusere hjerte- og karsykdommer i befolkningen: overvekt, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking, for lite frukt og grønt og for lite fysisk aktivitet.

Noen forskere mener at også støy kan gi hjertesykdom:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer