Flere kan få mindre i lommeboka

Økonomer advarer mot tøffe tak.

Publisert
Sist oppdatert

Mange vil få det tøffere dersom det kommer et nytt rentehopp i høst, advarer økonomer. Men nordmenn flest frykter ikke for økonomien sin, viser en ny undersøkelse.

66 prosent av befolkningen sier at renteøkninger ikke påvirker livet deres i særlig grad, viser en fersk Norstat-undersøkelse som er gjort på oppdrag fra Bank Norwegian.

Mens nesten sju av ti er positive til egne økonomiske utsikter, sier 13 prosent at de må forsake en del av de morsomme tingene, 11 prosent mister muligheten til å spare penger, mens 12 prosent sier de må vente med større innkjøp og investeringer. Fire prosent sier de må vurdere rimeligere bolig.

- Selv om noen sliter med den siste tidens renteøkninger, er de aller fleste nordmenn flinke med pengene sine og de klarer seg bra selv om renta stiger, sier administrerende direktør Erik Jensen i Bank Norwegian.

Slå knockout på renteøkningen.

Inntekten viktig

- Det samlede inntektsnivået for en familie har mye å si for hvordan en ny renteøkning til høsten takles. Husstander med et inntektsnivå på under 300.000 kroner vil slite med et nytt rentehopp, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken til NTB.

I undersøkelsen fra Bank Norwegian sier en av fem av de med en husholdningsinntekt under 300.000 kroner at eventuelle renteøkninger vil gi dramatiske konsekvenser for deres privatøkonomi. Men det er verdt å merke seg at nesten like mange av dem med høy inntekt sier at renteøkninger vil ha dramatiske konsekvenser. 17 prosent av de med en samlet inntekt på over 900.000 kroner mener rentehopp vil være dramatisk for privatøkonomien.

Ta kontroll! Sett opp budsjett

Nytt rentehopp

Det knytter seg stor spenning til hvordan Norges Bank kommer til å håndtere rentepolitikken resten av året. Styringsrenta ligger nå på 5,75 prosent etter den 16. renteøkningen siden bunnivået i 2004 og 2005, da den var nede på 1,75 prosent.

Norges Banks analyser tyder på at rentene blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året. Analysen antyder at det er 50 prosent sjanse for at det kommer enda en renteøkning til høsten, slik at styringsrenta vil komme opp i 6 prosent.

De fleste økonomer som har uttalt seg i mediene den siste siden har så langt syntes å være enige om at folk kan vente seg én renteøkning til før en foreløpig topp er nådd. Det vil i så fall gjøre hverdagen tøffere for en stadig større gruppe mennesker, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen.

Må velge

- Et flertall av befolkningen har god oversikt og kontroll over økonomien sin og tåler en renteøkning. Men de unge førstegangsetablererne vil få det enda tøffere dersom det kommer en ny renteoppgang i høst, sier forbrukerøkonom Gundersen.

Forbrukerøkonom Dokk Holm i Postbanken sier at mange i etablererfasen er urolige nå. Hun råder dem og andre som sliter til å ta noen valg:

- Vi lever i et forbrukersamfunn og omgis av fristelser hele tiden. Men selv om naboen kjøper ny bil, trenger ikke du gjøre det. Bilen din holder sikkert et par år til, sier hun.

I det siste forbrukerbarometeret fra Postbanken sier halvparten av dem som har opplevd dårligere økonomi med renteøkningene at de ikke har redusert utgiftene sine. Den andre halvparten oppgir at de har kuttet på utgifter til mat, klær, sko, feriereiser og bil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer