Flere kan ha krav på erstatning

- Legemiddelklager underrapporteres, sier ekspert. Vi viser deg hvordan du klager.

Dersom man får en skade som står i misforhold til nytten av medisinen - for eksempel at man faller ut av jobb helt eller delvis, eller man får store utgifter eller det medfører tap av livsutfoldelse, kan du søke om kompensasjon. Foto: Colourboks
Dersom man får en skade som står i misforhold til nytten av medisinen - for eksempel at man faller ut av jobb helt eller delvis, eller man får store utgifter eller det medfører tap av livsutfoldelse, kan du søke om kompensasjon. Foto: Colourboks Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2008 fikk Norsk pasientskadeerstatning (NPE) 71 nye legemiddelsaker. Dette er en nedgang siden 2007 og de foregående årene, men uansett er rapporteringen av legemiddelskader mye mindre enn realitetene tilsier.

Leger skriver resepter med feil

- Vi tror det er underrapportering av legemiddelskader. Hvis vi sammenlikner oss med Sverige, hvor de har 700-900 saker i året, og vi har 50-70 saker her på et normalår, så er det nok tegn på at det er en underrapportering. Jeg tror ikke at vi bruker mindre legemidler i Norge enn de gjør i Sverige, for å si det sånn, sier Lars Kjønniksen, seksjonssjef i NPE til DinSide.

Dette skulle bety at vi i hvert fall burde ha 300-400 saker hvert år her hjemme - folketallet tatt i betraktning. Grunnene til denne underraporteringen kan være flerdelt.

- Det er vanskelig å si hva grunnen er, tildels kan det skyldes manglende kjennskap til å søke erstatning, og tildels manglende kjennskap hos helsepersonell. En annen årsak kan også være at mange tror det er en vanskelig og tungvint vei å gå, men det holder med å melde kravet til oss, så gjør vi resten, sier Kjønniksen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer