Streik 2021

Flere kommuner tas ut i streik

Les mer om hvilke skoler, barnehager og insitusjoner som er berørt, og om barn og unge skal bli hjemme under streiken.

STREIKEN UTVIDES: Også bibliotek er berørt av streiken. Her forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio foran Deichman bibliotek i Oslo. Foto: NTB
STREIKEN UTVIDES: Også bibliotek er berørt av streiken. Her forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio foran Deichman bibliotek i Oslo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

27. mai tok Unio ut over 7000 ansatte i streik. Fra i dag trappes streiken kraftig opp, når Unio tar ut ytterligere 13 300 i streik, mens Unio Oslo kommune dessuten tar ut over 1 200, skriver NTB.

Dermed vil over 22 500 Unio-medlemmer i barnehager, skoler, helseinstitusjoner, bibliotek og andre offentlige virksomheter være i streik over hele landet, skriver Unio på sine nettsider.

Er du og barna berørt av streiken, er det kommunen eller fylkeskommunen som skal gi beskjed om barna skal møte opp som normalt, eller ikke.

Her er det streik

Kommunene som allerede er berørt, og hvor det nå blir opptrapping, er Alta, Bærum, Bergen, Bodø, Haugesund, Kristiansand, Trondheim, Stavanger, Levanger, Ringsaker, Sunnfjord, Tønsberg og Ålesund, samt Oslo.

I tillegg blir Fredrikstad, Porsgrunn og Drammen berørt i det nye uttaket, ifølge Unio.

Lurer du på om du eller dine nærmeste blir berørt, har vi gjort hele oversikten fra Unio søkbar under. Du kan søke både på kommune, fylke, bydel, skolenavn og så videre:

Som kilder har vi brukt den landsdekkende oversikten til Unio her, samt berørte virksomheter i Oslo kommune.

Skal barna møte på skolen eller i barnehagen?

Som Dinside allerede har skrevet, gir ikke streik rett til fri fra jobb for å være hjemme med barna.

Så hvordan skal foreldre og barn forholde seg til at deres skole eller barnehage er tatt ut i streik?

Utdanningsforbundet skriver på sine nettsider at selv om Unio-medlemmer er tatt ut i streik ved en virksomhet, betyr ikke det at virksomheten er stengt, ettersom det varierer hvor mange medlemmer som er tatt ut i streik ved den enkelte virksomhet.

Ifølge Unios nettsider er det arbeidsgiver, altså kommunen eller fylkeskommunen for eksempelvis de videregående skolenes del, som avgjør om barna skal møte opp eller ikke.

Tre stengte skoler

Ifølge Oslo kommune, som er blant de berørte kommunene, er det kun tre avderes skoler som er stengt på grunn av streiken: Fagerborg skole, Grefsen skole og Nordberg skole.

- De fleste skolene har altså et større eller mindre tilbud til elever, sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo kommune, Karin Steenstrup.

I barnehagene er det mer variert, der noen barnehager må stenge på grunn av streiken og noen kan ha delvis åpent, med stengte avdelinger eller redusert åpningstid, opplyser hun.

- Hva som er løsningen i den enkelte barnehagen er avhengig av hvor mange og også hvem som er tatt ut i streik, sier Steenstrup.

Dette avgjør om det er drift

På skolene er det ifølge Steenstrup skolens ledelse som er ansvarlig for organiseringen, innenfor rammene av reglene i en streik.

I barnehagene er det bydelen, i dialog med den enkelte barnehage, som avklarer hvilket tilbud som kan gis ut fra den bemanning man har.

- Hvordan gir dere beskjed til foreldrene om oppmøte?

- Alle foresatte og elever som blir berørt blir kontaktet av sin skole. De fleste skoler bruker appen Skolemelding. For barnehagenes del får foreldre direkte beskjed fra sin barnehage om hva som gjelder der, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer