Flere kutter ut palmeoljen

Les innholdsfortegnelsen før du inntar julekosen.

VELG RIKTIG: Pepperkakene fra Lierne var palmeoljefrie allerede i fjor. I år slår Sætre, Baxt AS og Rema 1000 følge.  Foto: Per Ervland
VELG RIKTIG: Pepperkakene fra Lierne var palmeoljefrie allerede i fjor. I år slår Sætre, Baxt AS og Rema 1000 følge. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor var det vanskelig for forbrukerne å unngå palmeolje i pepperkakene med mindre man bakte fra bunnen av selv. Både pepperkaker og ferdig deig fra de fleste produsenter inneholdt nemlig denne miljø- og helseskadelige oljen. Bare produsenten Lierne kunne servere palmeoljefrie pepperkakeprodukter til fjorårets feiring.

I år er det imidlertid langt flere produsenter som har tatt til seg de kraftige signalene fra forbrukerne. Vi vil nemlig ikke ha palmeolje i maten vår.

Les også: Kyllingen er stinn av bakterier

Her slipper du unna

En rask titt i Regnskogfondets palmeoljeguide viser at kjeks og bakervarer er blant verstingene når det kommer til bruk av palmeolje blant ingrediensene. For deg som er glad i pepperkaker, ser imidltertid situasjonen noe bedre ut. Ifølge Regnskogfondet er nemlig pepperkaker fra Sætre, Baxt AS og Rema 1000 palmeoljefrie fra årets sesong.

Det samme gjelder pepperkakedeigen fra Ikea. Dermed blir det sunnere også for oss som velger litt kjappe løsninger.

– Rema 1000 har et mål om å fjerne palmeoljen i egne produkter, så fremt man ikke kan gå god for bærekraft i leverandørkjeden, sier Trude Ertresvåg, CSR-ansvarlig i Rema 1000 til Regnskogfondet.

Matjuks: Lammeboller var fulle av svin

Bruker fortsatt palmeolje

Selv om årets utvalg av palmeoljefrie pepperkaker er blitt langt større, er det fortsatt flere produsenter som henger etter.

Deigen har altså blitt palmeoljefri, men de ferdig stekte pepperkakene fra IKEA inneholder fortsatt opptil ti prosent palmeolje. (Hvorfor bruker de ikke sin egen deig, mon tro?) Berthas Bakeri bruker palmeolje i både deig og ferdige kaker, mens Coop selger deig fremstilt med palmeolje.

Siden august i fjor har imidlertid Coop kuttet bruken av palmeolje i ferske brød, og skåner dermed norske forbrukere for 72 tonn med palmeolje årlig.

Kamuflert sannhet

Nye regler for merking av mat skal gjøre det lettere for forbrukerne å velge bort dårlige ingredienser. Reglene trer imidlertid ikke i kraft før i 2014, og i en overgangsfase må forbrukerne forholde seg til både god og dårlig merking.

Billigmerket First Price er blant aktørene som tydelig opplyser at produktene inneholder palmeolje. På den andre siden er palmeoljen oppgitt som vegetabilsk olje i både babygrøt, tacoprodukter og sjokolade.

Her er seks produkter som inneholder palmeolje, men som oppgir dette som vegetabilsk olje i innholdsfortegnelsen:


– En god huskeregel er at produsentene som regel merker varene sine tydelig hvis den vegetabilske oljen de bruker ikke er palmeolje, sier daglig leder i Regnskogfondet, Dag Hareide.

Dagligvareduell: Rema 1000 vs. Coop Extra

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer