Siden 1998 har norske kvinner som planlegger graviditet eller kan regne med å bli gravide blitt anbefalt å ta tilskudd av folat, men effekten av anbefalingen har uteblitt, skriver seks forskere i siste utgave av Tidsskrift for den Norske Lægeforening.
Folat er et B-vitamin som er nødvendig for dannelsen av arvestoffer. Andre navn på folat er folsyre eller folinsyre. Folat har betydning for celledelingen, og for at det skjer en normal utvikling av fosterets ryggmarg og hjerne.
Folatmangel hos mor kan føre til såkalte nevralrørsdefekter, blant annet manglende utviklet hjerne og ryggmargsbrokk hos barnet.
Hvert år resulterer rundt 4.000 svangerskap i EU og rundt 70 i Norge i et levende født barn, en dødfødsel eller et avbrutt svangerskap der barnet eller fosteret er påvirket av nevralrørsdefekt.
For lite, for sentFå norske kvinner starter med folattilskudd før de er blitt gravide, men mellom 40 og 60 prosent tar tilskudd av folat i løpet av svangerskapet. Det er desverre for sent til at forskerne forventer noen effekt av det.
Til tross for de nye anbefalingene har det ikke vært noen nedgang i antall skader som kan settes i sammenheng med folatmangel i Norge de siste årene. Forskerne tolker dette som om at mange kvinner vet de bør ta folat, men ikke har tilstrekkelig kunnskap om når man bør begynne. I tillegg har mange kvinner ikke planlagt graviditeten, og dermed ikke hatt muligheten til å forebygge.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger