Flere nektes kredittkort

Nå strammer bankene inn overalt.

Kredittkort skal bli vanskeligere å få tak i. Foto: Per Ervland
Kredittkort skal bli vanskeligere å få tak i. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare boliglånskranene som skrus igjen. Misligholdte forbruks- og kredittkortlån og en opphopning av inkassosaker, gjør nå at kredittselskapene struper forbrukskreditten, skriver Aftenposten i dag.

I USA stiger nå frykten for at en ny krise skal ramme landets økonomi: Kredittkortkrisen. Privatpersoners overforbruk av lånte penger har også vokst i Norge de siste årene.

Rådgiver Erik Lind Iversen i Kredittilsynet sier til Aftenposten at nordmenns forbrukslån og kredittkortgjeld har økt med 21,2 prosent det siste året. Forbrukslån utgjør nå 41 milliarder kroner av husholdningenes samlede lån på 1.800 milliarder.

- Hvis vi får en situasjon med mer arbeidsløshet, vil tapene komme her først. Dette er jo lån uten sikkerhet, sier han.

Les også: Oppfordret gjeldsofre til å betale med kredittkort...

Flere til inkasso

Allerede nå opplever næringen flere misligholdte lån, og de frykter at flere er på vei. Derfor vil selskaper nå være føre var og holde igjen forbrukslån og kredittkort.

- Vi har blitt enda mer bevisst på å ikke gi kreditt til kunder som vi ikke tror kan beherske det, sier administrerende direktør Morten Grusd i finansieringsselskapet Ikano.

GE Money Bank merker også en økning i antallet misligholdte lån.

- Vi så litt hvor det bar allerede i januar fordi vi er et amerikansk selskap. Vi ser at det nå er mange som begynner å slite, og ser klare tegn til at misligholdet stiger, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff til Aftenposten.

Derfor har GE Money Bank blant annet hevet nedre aldersgrense for å få lån.

Les også: Vanskeligere å låne penger

Flere avslag

Flere av dem som vil kjøpe på krita hos Elkjøp, Byggmakker og Bohus må også regne med å få avslag, ifølge DnB NOR-konsernet, som tilbyr kredittkortet Cresco. Nordea sier også nei til flere søknader om kredittkort og forbrukslån.

Fra årssikftet pålegges utstedere av kreditt å fraråde kundene dette. Det betyr at hvis du ønsker å kjøpe en TV på kreditt, som du senere kan få problemer med å betale tilbake, så skal du rådes til å ikke foreta kjøpet.

Mer penger til rådighet

Er du i en situasjon der du trenger ekstra kapital? Kredittkort er bare en god løsning hvis du klarer å betale regningen innen forfall. Ellers påløper det som regel store forsinkelsesrenter, og pengene blir mye dyrere enn ønskelig. Hva med å undersøke om du betaler for mye skatt?

Bankene er sakte, men sikker på vei til å sette ned boliglånsrentene. Her ser du hvor mye mer du får å rutte med i måneden Setter ikke din bank ned rentene? Se om du kan bytte til en billigere bank

Trenger du gjeldsordning? Regn ut her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer