Flere overlever brystkreft

Moderne behandling har de siste årene halvert risikoen for å dø av brystkreft.

Publisert
Sist oppdatert

Brystkreft er en alorlig diagnose som hvert år rammer noen få menn og flere tusen kvinner.

Men heldigvis har behandlingen av brystkreft blitt stadig bedre de siste årene.

Den britiske forskningsgruppen "The Early Breast Cancer Trialists' Collaborative Group" har sett nærmere på 145.000 tilfeller av brystkreft.

De konkluderer med at risikoen for å dø av sykdommen i noen tilfeller er halvert siden 1990. Undersøkelsen er publisert i det anerkjente legetidsskriftet The Lancet.

Positiv tendens- Den britiske undersøkelsen viser en tendens som vi også ser her i Norge. Men om redusert dødelighet skyldes behandlingsmulighetene eller bedre forebygging med omfattende screening, er vanskelig å si.

- Antageligvis er de positive tendensene et resultat av flere faktorer, sier Mette Kalager som er leder for Mammografiprogrammet ved Kreftregisteret.

Siden 1995 har brystkreft-screening vært et tilbud til stadig flere norske kvinner i alderen 50 til 70 år. I dag møter omtrent 70 prosent av alle kvinnene i denne aldersgruppen opp til jevlige kontroller av brystene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.