Flere pensjonister svir av arven

DinSides lesere gir tommelen opp til foreldre som koser seg i alderdommen.

Dagens pensjonister vil leve det gode liv, selv om de ikke har spart til pensjonstilværelsen. Mange svir derfor av arven og bruker boligformuen på seg selv.  Foto: Colourbox
Dagens pensjonister vil leve det gode liv, selv om de ikke har spart til pensjonstilværelsen. Mange svir derfor av arven og bruker boligformuen på seg selv. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Norsk finansbarometer, utført for TNS Gallup for Finans Norge, oppgir hele 61 prosent av befolkningen at de verken sparer eller planlegger å spare til alderdommen. Samtidig sier mange at de ikke vil akseptere noe særlig nedgang i inntekten ved overgang fra yrkeslivet til pensjonisttilværelsen.

Kan dette være årsaken til at stadig flere tar opp lån som pensjonister og bruker boligformuen til å leve livet?

Les også: Slik får du 400.000 mer i pensjon

Tar med arven i graven

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen.  Foto: DNB
Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen. Foto: DNB Vis mer


I en undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB, kommer det frem at en av tre ser for seg å ha gjeld som pensjonist. Før var man mer opptatt av å etterlate seg arv, mens nå tar flere og flere med seg arven i graven. Hele tre av fire ønsker å unne seg en romslig pensjonisttilværelse uten å tenke på å spare til arvinger viser undersøkelsen.

– De eldre har bedre helse og leve lenger og er mer opptatt av å leve livet. Og for å realisere drømmene sine tar de gjerne opp mer lån i boligen. Det er ikke noe galt i å låne opp i boligen for å finansiere noen av drømmene du har brent inne med, men ta høyde for at renten kan gå opp, råder Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Les også: Forsikringen du kan droppe – fordi du er dekket uansett

Tommel opp

En kjapp test blant DinSides lesere viser at de fleste er positive til at foreldrene bruker arven til å finansiere sin egen alderdom, mens andre mener at det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Her er noen av kommentarene som har kommet inn på vår Facebook-side:

– Jeg synes det er helt greit, dette er penger de har jobbet for hele livet så hvorfor skal de ikke få lov til å nyte det nå ... Utrolig egoistisk å tenke noe annet, trenger du penger får du jobbe for det selv.

– Det synes jeg er på sin plass, og jeg oppfordrer mine egne foreldre til å kose seg.

– Det må da ikke være et mål å tømme kontoen helt før man dør - hvis man har nok penger, mener jeg. Det går an å tenke fremover, og kanskje ikke la barna arve alt - men også la barnebarna arve litt - som man jo vet vil ha større og større vanskeligheter med å skaffe seg sin første bolig.

Les også: Har du liggende penger du ikke visste om?

Forandrer planene underveis

DNB-undersøkelsen viser at de yngre i større grad ser for seg å være gjeldfri som pensjonister. Mens jo eldre man blir, jo mindre viktig blir det å kvitte seg med gjeld.

– Jeg synes det er positivt at man i utgangspunktet ønsker å betale ned gjelden sin så fort som mulig. Men, behovene seg nok med årene. Man ønsker kanskje å kjøpe seg et større sted å bo, en bedre og større bil, samt hytte eller båt. I tillegg øker utgiftene fordi man får barn. Så i stedet for å få mindre lån påtar man seg kanskje mer, sier Sandmæl.

Som fremtidig pensjonist er det dessuten lurt å tenke på hva slags pensjonsordning man skal leve av i fremtiden. Har man ytelsespensjon vil utbetalingen være lik gjennom hele pensjonstilværelsen, mens en innskuddspensjon ubetales over en periode på 10 eller 15 år. Når pensjonen utover Folketrygden tar slutt, kan det bli aktuelt å låne opp på huset, selv om man kanskje ikke hadde tenkt det i utgangspunktet.

Nordmenns høye gjeld: 500.000 husholdninger kan få problemer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer