Flere regninger går til inkasso

Antallet nye inkassosaker har økt med 8,6 prosent på ett år.

Sliter du med å betale regningene før de går til inkasso? Da er du ikke alene. Foto: Colourbox.com
Sliter du med å betale regningene før de går til inkasso? Da er du ikke alene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Finanstilsynet viser at stadig flere regninger går til inkasso.

I første halvår av 2013 mottok inkassoforetakene 3,3 millioner nye saker. Dette er en økning på 8,6 prosent sammenlignet med første halvår 2012.

Sliter du med å betale regningene dine, fins det likevel måter å unngå inkasso på.

>> Så mye vokser regningen hvis den går til inkasso

Nordmenn skylder 67 milliarder

Totalt skyldte vi 66,8 milliarder kroner i ubetalte regninger ved utløpet av første halvår i år. Dette beløpet er 2,9 prosent høyere sammenlignet med samme periode i fjor.

Tallene fra Finanstilsynet viser dessuten at antallet nye inkassosaker har økt jevnlig siden 2009. Samtidig er det verdt å merke seg at en stor andel av de nye inkassosakene ble avsluttet tidlig i prosessen, etter utsendt inkassovarsel, nærmere bestemt 33 prosent av kravene.

Men hva er så årsaken til denne økningen i antallet ubetalte regninger? Forbrukerøkonom og Luksusfellen-ekspert, Magne Gundersen, tror det i hovedsak er to grunner til dette. Den første er så enkel som at næringslivet sender saker raskere til inkasso enn før.

– Det forklarer samtidig hvorfor mange saker løses raskt, påpeker han overfor DinSide.

En annen årsak er at det slett ikke er de unge som er verst. Ifølge Magne Gundersen får stadig flere eldre inkassosaker, noe blant annet tall fra inkassobyrået Lindorff fra tidligere i år viser.

– Det kan tyde på at nye pensjonister har en dårligere betalingsvilje enn tidligere generasjoner pensjonister. Kanskje vi ser tegn til at en del seniorer ikke klarer overgangen fra god inntekt til en langt lavere pensjon. Kombinasjonen av store drømmer for pensjonisttilværelsen og lav pensjonsinntekt er nok en realitet for mange, tror Gundersen.

Les også: Dette kan kredittbyråene sjekke om deg

Unngå inkassotrøbbel

Er du selv i en situasjon der du ser at det stadig blir vanskeligere å betale regningene, fins det råd, ifølge Gundersen.

Han anbefaler følgende for å få kontroll på utgiftene, og unngå å havne i statistikkene til inkassobyråene.

  • Få oversikt over inntekt, gjeld og ubetalte regninger.

  • Sett opp et realistisk budsjett, der du holder av maksimalt til kreditorene.

  • Kutt ned og kutt ut. Mange av oss har utgifter som ikke er stengt nødvendige.

  • Ved store ubetalte regninger - kontakt kreditor eller inkassoselskap og bli enige om en plan for nedbetaling av skyldig beløp. Har du betalingsvilje, går de med på en fornuftig plan.

  • Kutt ut all ny kreditt. Skal du dra kredittkortet, må du vite helt sikkert at du har pengene klare når regningen skal betales.

Husk også at det er enkelte regninger du ikke skal betale, selv om de går til inkasso. Får du tilsendt en ukjent regning for en tjeneste du ikke har brukt, skal du ikke betale den, men derimot sende en skriftlig klage til inkassobyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer