Boliglån

Flere sårbare lånetakere

Ifølge Finanstilsynet har 23 prosent av nye boliglån både høy gjeldsgrad og belåningsgrad.

BOLIGDRØM: Det krever som regel lån å kjøpe ny bolig, og det kan fort bli høyt. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix.
BOLIGDRØM: Det krever som regel lån å kjøpe ny bolig, og det kan fort bli høyt. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

12 prosent av de nye nedbetalingslånene i 2018 gikk ut over ett eller flere krav i boliglånsforskriften, ifølge tilsynet.

- Sammenlignet med fjorårets undersøkelse, er det en viss økning i nye nedbetalingslån som går utover kravet til henholdsvis gjeldsgrad, betjeningsevne og belåningsgrad, mens andelen nedbetalingslån med belåningsgrad over 60 prosent og avdragsfrihet er redusert, skriver de i en pressemelding.

Fire ganger inntekt

23 prosent av de nye nedbetalingslånene ble tatt opp av låntakere med belåningsgrad over 75 prosent og gjeldsgrad over 400 prosent.

Låntakere som tok opp nye nedbetalingslån med pant i bolig, hadde i årets boliglånsundersøkelse en samlet gjeld som andel av brutto årsinntekt (gjeldsgrad) på 342 prosent.

Det er åtte prosentpoeng høyere enn i 2018.

Over 8000 nye boliglån danner grunnlaget for undersøkelsen.

Finanstilsynets forslag ble skrotet

Tidligere i november ble det kjent at Finansdepartementet viderefører boliglånsforskriften slik den er, i stedet for å stramme den inn.

Dermed skrotet departementet Finanstilsynets forslag om strengere boliglånskrav, og åpnet samtidig for at unge med BSU-konto får låne mer til boligkjøp.

Finanstilsynets innstrammingsforslag har vært på høring, og mange mente at forslaget deres både ville hindre bygging av nye boliger og gjøre det vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer