Flere skader i skibakken

Det er vinterferie og folk reiser til fjells som aldri før. Og antall skiskader øker i takt.

Publisert
Sist oppdatert

Ankler, skuldre, albuer og knær som hopper ut av ledd. Korsbånd som brister. Krageben som knekker og håndledd som skades og forstues. Hodeskader og hjernerystelser.

Det er fasiten for omkring 1100 nordmenn hvert år. En undersøkelse foretatt av Alpinanleggenes Landsforening (ALF) viser at i sesongen 2003/2004 var det registrert 1127 skader i skianlegg med påfølgende legebehandling. Tallet for 2002/2003 var 1045.

- Skadefrekvensen har holdt seg stabil. Men når det er flere mennesker i bakken, øker antall skader også, sier Andreas Rødved, daglig leder ved ALF til Mozon.

Denne uken er det vinterferie og dermed ikke utenkelig at skadefrekvensen vil gå opp. Men sjansen er heldigvis liten. For i følge ALF kan en alpinist som står på ski 4 dager i sesongen stå på ski i 280 år før det statistisk inntreffer en skade.

Resultatene fra ALF viser også at nybegynnere har en høyere skadefrekvens enn de som er mer øvd. Snowboard har vært overrepresentert i antall skader, men tall for 04/05 viser en tilbakegang.

85 prosent av alle skader skyldes at skiløperen faller selv og 11 prosent skyldes påkjøring eller kollisjon mellom personer. Kne- og hodeskader er de vanligste skadene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer