Flere skal vaksineres mot kikhoste

Fra høsten skal skolebarn tilbys vaksine mot kikhoste. Daglig blir det meldt om 20 til 30 tilfeller av sykdommen, som fører til kraftig og smertefull hoste og kan være dødelig for spedbarn.

Publisert
Sist oppdatert

Stortinget vedtatt å bevilge 7,5 millioner kroner til kikhostevaksine til barn i skolealder.

- Vi håper å kunne tilby kikhostevaksine til skolebarn til høsten, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.

Sykdommen er svært smittsom, og den kan være farlig for små barn. Særlig spedbarn som kan slutte å puste når de får hosteanfallene. I fjor sommer døde en halvannen måned gammel baby i Nordland av sykdommen.

I dag blir barn tilbudt kikhostevaksine det første leveåret, men virkningen varer bare til femårsalderen. Det er flest skolebarn som får sykdommen.

I 2003 ble det meldt om 2885 tilfeller av kikhoste, og det er den smittsomme sykdommen som hyppigst meldes inn til Folkehelseinstituttet.

Det er sjelden kikhoste er alvorlig for eldre barn, men den er veldig plagsom - med hosteanfall, brekninger og søvnproblemer i mange uker.

 

Dette er kikhoste

  • Luftveisinfeksjon som gir kraftige hosteanfall og spres ved dråpesmitte
  • Symptomene varer i 6 til 12 uker.
  • Farlig for små barn, spesielt spedbarn
  • Kan gi lungeskader og hjerneskade. Dødsfall forekommer.
 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer