Avdragsfrihet

Flere søknader om avdrags­frihet: Lånet blir dyrere

Det er seks måneder siden bankene åpnet for avdragsfrihet under permitteringsbølga grunnet coronavirusutbruddet. Nå får bankene søknader for en ny avdragsfri periode fra flere kunder.

LÅN: Mange med boliglån har kun betalt renter og eventuelle gebyr det siste halvåret og spart noen kroner i ei økonomisk krevende tid. Men totalsummen de må betale for lånet blir høyere. De kan imidlertid gjøre noen utjevnende grep. Foto: Eilin Lindvoll
LÅN: Mange med boliglån har kun betalt renter og eventuelle gebyr det siste halvåret og spart noen kroner i ei økonomisk krevende tid. Men totalsummen de må betale for lånet blir høyere. De kan imidlertid gjøre noen utjevnende grep. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiden flyr og det er nå et halvt år siden mars da coronaviruset rammet oss for fullt - med nedstenging av landet og en massiv permitteringsbølge.

Til tross for at styringsrenta og utlånsrentene stupte, begynte bankene å tilby kundene sine avdragsfrihet for å takle den vanskelige tiden.

Mange av de som søkte avdragsfrihet, fikk innvilget dette for et halvt år, og denne perioden er derfor i ferd med å renne ut.

Flere nye søknader om avdragsfrihet

Nå ser imidlertid flere banker at de får inn nye søknader om avdragsfrihet for en ny seksmånedersperiode, ifølge NRK:

  • Én av fem Nordea-kunder med avdragsfrihet søker om forlengelse.
  • DNB, derimot, sier de har litt flere søknader om betalingsutsettelse enn vanlig de siste ukene, men mener det er for tidlig å komme med klare konklusjoner.
  • Danske Bank melder at antallet henvendelser knyttet til avdragsfrihet er 75 prosent høyere hittil i september sammenlignet med fjoråret.
  • BN Bank skiller seg klart ut i buketten, da kun 0,1 prosent av kundene har søkt om videre avdragsfrihet. Banken var også svært forsiktige med å innvilge søknadene om avdragsfrihet i vår.

Bank sa «nei», og mistet kunder

Det at BN Bank er noe restriktiv med å gi avdragsfrihet, kan faktisk gagne kunden - med mindre han/hun er i en veldig økonomisk vanskelig situasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer