Feriepenger og kredittkort

Flere sprengte ferie­budsjettet i år

Men klarer de å betale regninga?

OPPGJØRETS TIME: Ferien er over og det er på tide å betale for moroa, hvis du har reist på kreditt. I saken under kan du lese om hvor mange som har sprengt feriebudsjettet i år, og om vi er forberedt på kredittregninga. Foto: Shutterstock/NTB
OPPGJØRETS TIME: Ferien er over og det er på tide å betale for moroa, hvis du har reist på kreditt. I saken under kan du lese om hvor mange som har sprengt feriebudsjettet i år, og om vi er forberedt på kredittregninga. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I en helt fersk undersøkelse YouGov har gjennomført for Storebrand, har målet vært å finne ut hvor «flinke» vi var på ferie i år, og om vi er forberedt på det som kommer - spesielt om vi har feriert på kreditt.

Her er hovedfunnene etter drøyt tusen intervju med et bredt utvalg nordmenn over 18 år:

  • Under halvparten, 45 prosent av oss, har brukt akkurat så mye penger på ferien i år som vi planla, før vi dro av sted.
  • Men 31 prosent har brukt litt eller mye mer enn planlagt.
  • Og 19 prosent har brukt litt eller mye mindre enn de så for seg.

Klare for regninga?

Mange betaler ferien med kredittkort, noe som i seg selv ikke er særlig dumt. Flere økonomieksperter anbefaler faktisk folk å bruke kredittkort, spesielt når de handler på nett, fordi de da får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, og det er gjerne reiseforsikring inkludert også når du betaler med kredittkort.

Problemet oppstår først når vi ikke passer på å ha nok penger på konto til å betale hele kredittkortregninga, når den kommer - for da begynner de skyhøye rentene å løpe.

Så, hvor godt forberedt er vi på sommerferie-kreditten?

Ifølge undersøkelsen svarer hele 74 prosent at de har full kontroll når kredittregninga kommer - hvilket er godt å høre.

De resterende prosentene svarer at de betaler så mye de klarer hver måned, mens andre innrømmer at de har gått på en smell og brukt mer penger enn de tenkte på årets sommerferie - noe som fører til at de ikke har alle pengene de trenger på konto til å betale kreditten.

FERIERÅD: Hvordan ståa er rent økonomisk, avgjør hvordan du bør bruke årets feriepenger. Forbrukerøkonom Thea Olsen gir råd. Vis mer

Betaler fortsatt fjorårsferien

Det er imidlertid de fem prosentene som svarer at de kun betaler minimumsbeløpet på kredittregninga hver måned, og fortsatt ikke har nedbetalt fjorårets ferie, det er verdt å bekymre seg for.

Også i en undersøkelse Sparebank 1 gjennomførte før sommeren 2019 svarte 180 000 nordmenn som skulle på ferie at de ikke hadde nedbetalt ferien fra året før ennå.

Ferien blir dobbelt så dyr

Grunnen til at du bør ta sikte på å betale hele kredittregninga først som sist, er at du får svært høye renter på det resterende beløpet du ikke betaler umiddelbart.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 advarer deg mot å betale kun det minste månedsbeløpet på kredittkortregninga.

- Betalte du 30 000 kroner for ferieturen, vil du ved å kun betale minimumsbeløpet, bruke hele tolv år og én måned på å nedbetale alt, sier Gundersen til Dinside, og fortsetter:

- Da vil du til slutt ha betalt svimlende 61 015 kroner, over det dobbelte av hva ferien faktisk kostet. Du får riktignok fradrag på skatten for renteutgiftene, men en dyrere måte å betale ferie på finnes vel knapt.

Les mer om hvor mye kreditten vokser om du deler opp regninga her:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer