Flere typer orgasme

Ekspertene mener at kvinner har syv typer basisorgasmer, mens menn "bare" har fem. Med litt øvelse kan man få flere av dem på en gang, skriver sexolog Elsa Almås.

Publisert
Sist oppdatert

Flere typer orgasme
Ekspertene mener at kvinner har syv typer basisorgasmer, mens menn ”bare” har fem. Med litt øvelse kan man få flere av dem på en gang, skriver sexolog Elsa Almås.

For snart 20 år siden ble det fremlagt forskningsresultater som viste at det finnes tre former for orgasme hos kvinner: klitorisorgasme, vaginal orgasme og livmororgasme. I tillegg kommer ulike typer blandingsorgasmer.

På verdenskongressen i sexologi i Heidelberg i 1991 ble det fremlagt nye forskningsresultater, som hevder at kvinner har hele syv basisorgasmer mens mennene har bare fem. På verdenskongressen i Havanna i 2003, ble det presentert forskning som viser at orgasme kan fremkalles fra nær sagt alle områder på kroppen.

Det blir etter hvert meningsløst å snakke om orgasmetyper, men mer meningsfullt å snakke om hvordan en kan fremkalle orgasme. Det dreier seg her ikke om ren ytre stimulering, men om tilstedeværelse, innstilthet og deltakelse fra begge parter.

Kvinner kan få orgasme...
- ved stimulering av klitoris.

- ved stimulering dypt inne i vagina. I gamle indiske bøker om elskovskunsten, er dette også beskrevet.

- De fleste kvinner kan, når de ammer etter fødselen, merke at livmoren trekker seg sammen i orgasmelignende spasmer. Dette er naturens måte å sørge for at livmoren trekker seg tilbake til normal størrelse igjen etter at barnet er født. Disse nerveforbindelsene kan selvfølgelig fungere i seksuelle sammenhenger også, på den måten at kvinner opplever orgasme ved stimulering av brystvortene.

- Fordi en ofte er seksuelt opphisset når en kysser, kan en sette i gang en kjedereaksjon som fører til orgasme.

- G-punktet består egentlig av kjertler rundt urinrøret, som blir stimulert når penis er inne i vagina. Urinrøret ligger som du kanskje vet, like foran fremre skjedevegg. Dersom kvinnen ligger på rygg når penis kommer inn i henne, kan det være at stimuleringen i hovedsak skjer på bakre skjedevegg. Hun får følgelig liten G-punktstimulering. Den beste måten å stimulere G-punktet er ved at penis trenger inn i henne bakfra. Noen kvinner får orgasme ved analt samleie, enten som resultat av seksuelle fantasier og generell opphisselse, eller ved at PC-musklen blir strukket slik at den stimulerer klitoris.

- Orgasme kan også oppstå som resultat av seksuelle fantasier. Det er diskutert hvorvidt dette er mulig. Enkelte mener at det må forekomme en eller annen form for mekanisk stimulering av klitoris.

- Mange kvinner opplever imidlertid at de kan få orgasme i drømme eller kun ved fantasier. Vi vet ikke nok om koblingen mellom fysiske og mentale prosesser, men vi vet etter hvert mer om at det hele henger sammen i ett system, og at fysiske og psykiske prosesser er to sider av samme sak.

For mennenes er det også mange måter å fremkalle orgasme på...
- Det vanlige er at hele penis blir stimulert. Det mange kanskje ikke er klar over, er at det også er et lite punkt på penis som er ekstremt følsomt, nemlig det såkalte F-punktet, som er der forhuden trekker seg opp i en omvendt V rett under penishodet.

- Ved anal stimulering oppnår menn at prostata blir stimulert. Prostata har samme egenskap som G-punktet, nemlig at den reagerer på seksuell stimulering med orgasme til følge.

- Noen menn har ekstremt følsomme brystvorter, og slik stimulering kan sette i gang en generell seksuell respons med orgasme som følge. Noen menn får orgasme på denne måten også uten utløsning, og kan derfor være multiorgastiske.

- Menn blir også seksuelt opphisset når de kysser, og kan oppleve at dette er starten på en kjedereaksjon som fører til orgasme.

- Menn kan også oppleve orgasme i drømme eller som resultat av seksuelle fantasier.

Det skulle være opplagt at ved seksuell stimulering av flere punkter på kroppen, vil man kunne utløse fra flere kilder samtidig, og få mer omfattende orgasmeopplevelser. Det synes nokså sikkert at denne forskningen foreløpig ikke har sagt sitt siste ord når det gjelder seksualitet og orgasmer. Men sett i gang og eksperimenter både med deg selv og eventuelt sammen med en partner!
Hilsen Elsa

Mozon.no, 12.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer