Flere tyverier på åpen gate

Spesielt elektronikk er populært tyvgods.

STJELER KODE OG KORT: Spesielt de eldre har blitt utsatt for tyveri i minibanker de siste årene. Foto: Colourbox.com
STJELER KODE OG KORT: Spesielt de eldre har blitt utsatt for tyveri i minibanker de siste årene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tradisjonelle veskenapperen som stjeler veska til eldre damer har muligens lagt opp. Likevel er det stadig flere som opplever å bli frastjålet alt fra lommebøker til iPad-er på offentlige steder.

Statistikk fra Politidirektoratet viser en økning i tilfeller av grovt tyveri. I løpet av første halvår i år var tallet oppe i hele 9530 anmeldelser.

65 prosent økning

Dette er en økning på 38,5 prosent bare siden samme periode i fjor, og utgjør hele 65,7 prosent flere anmeldelser enn i første halvår i 2002.

En viktig årsak til at antallet tyverier øker, er ifølge Politidirektoratet de stadig flere duppedittene våre som frister tyvene.

- Mange har med seg fine mobiltelefoner, bærbare pc-er og andre duppeditter på offentlige steder som de opplever å få frastjålet, sier Benedikte Lindland, seniorrådgiver i Politidirektoratet.

Hun oppfordrer folk til å være mer på vakt når de oppholder seg på steder med mye folk.

- Har du en fin mobiltelefon eller en tjukk lommebok, er det ikke lurt å gå med den synlig, sier Lindland.

Også tyveri i forbindelse med uttak i minibank utgjør en mindre del av den økende mengden anmeldelser.

- I disse tilfellene er eldre plukket ut som målgruppe. De blir observert under uttak i minibanken, tyven merker seg koden for deretter å stikke av med bankkortet. Antakelig velger de ut eldre offer ettersom de gjerne bruker lengre tid ved minibanken, og går saktere, sier Lindland.

Les også: Slik sikrer du mobiltelefonen mot tyveri

Oslo-problem

Ifølge rapporten fra Politidirektoratet er de nevnte tyveriene i stor grad et storby-problem. De forekommer spesielt i sentrumsområdene, ved jernbanestasjoner, utesteder og andre steder der mange mennesker oppholder seg.

Av storbyene er det spesielt Oslo som har bidratt til den negative utviklingen i statistikkene det siste året.

Samtlige andre former for grovt tyveri har derimot hatt en markant nedgang, både tyveri fra bil, hytte og villa.

Er man redd for å bli frastjålet noe selv på offentig sted, er gode tips å holde verdisaker skjult, og ta ut penger i butikk framfor i minibank.

Les også: Dette er den nye "lommeboken"

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer