Flere unge får psykiatrisk hjelp

Det er ungdom mellom 13 og 17 år og gutter som oftest får psykiatrisk behandling, og andelen gutter har økt.

Det har de siste årene vært en økning av gutter som har blitt henvist pga. hyperaktivitet og konsentrasjonsvansker.  Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det har de siste årene vært en økning av gutter som har blitt henvist pga. hyperaktivitet og konsentrasjonsvansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en ny rapport fra Sintef Helse som analyserer utviklingen i psykisk helsevern i perioden fra 1998 og frem til utgangen av 2006. Rapporten tar blant annet for seg hvem som er de nye brukerne blant barn og unge.

Tallene viser at mer enn 47.000 barn og unge fikk behandling i 2006. Det vil si at antall barn og unge som har blitt behandlet, har økt med 129 prosent i løpet av de ti årene.

En av 20 gutter

Det er flere gutter enn jenter som får behandling, og ved utgangen av 2006 var dekningsgraden for gutter på 4,7 og 3,8 for jenter. Dekningsgrad er prosentandelen av barn og unge som behandles i psykisk helsevern. Ungdom i aldersgruppen 13 til 17 år er den gruppen som har høyest dekningsgrad med 6,9.

Det har vært en stor økning av barn og unge, og spesielt gutter, som har blitt henvist for hyperaktivitet og konsentrasjonsvansker. Barn og unge henvist for tristhet, sorg eller depresjon har også økt, og i denne gruppen er det flest jenter.

Les også: Slår ADHD-alarm

Råd for barn og unge

Her er Sosial- og helsedirektoratets råd for hvor barn og ungdom kan henvende seg for å få hjelp:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer