Flere velger alternativer til østrogen

Hormonterapi i overgangsalderen er blitt et omdiskutert emne det siste året, men norske kvinner har funnet sine alternativer.

Publisert
Sist oppdatert

Hetetokter og humørsvigninger til tross, gruppen på 200.000 østrogenbrukere er på vei ned.

Det har ikke nødvendigvis vært enkelt å være kvinne i overgangsalderen det siste året. Med jevne mellomrom har det dukket opp rapporter som tyder på at østrogenbehandling eller HRT (Hormone Replacement Therapy) kan ha alvorlige bivirkninger.

Sist ut var en studie publisert i det anerkjente ”The Lancet” som viste at hormonbehandling kunne doble risikoen for brystkreft. Studien antyder at hele 20.000 kvinner i Storbritannia utviklet brystkreft som resultat av hormonbehandling mot menopausale plager - men samtidig har det blitt argumentert med at østrogen motvirker andre krefttyper.

Rapportene har ført til at mange kvinner i Norge har valgt å slutte med hormonbehandling, og i løpet av siste halvåret av 2002 ble østrogensalget redusert med hele 15 prosent.

Naturlige alternativerEt område som har fått et oppsving på grunn av skepsisen til hormonterapi er salget av naturmidler med såkalte fytoøstrogener eller planteøstrogener. Fytoøstrogener finnes i flere naturlige substanser, som grapefrukt, linfrø, rødkløver, men den mest vanlige kilden er soyabønnen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer