Boliglån

Flere vil betale ekstra på lånet

Mindre reise og forbruk har økt sparebeholdningen til mange av oss, og dette har videre ført til at flere legger inn ekstraordinære betalinger på lånet sitt.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor pengene dine kan synke i verdi ved å stå på konto med lav rente. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert

Reiserestriksjoner, lavere renter på gjeld og generelt mindre å bruke penger på, har ført til at en god del av oss har fått romsligere økonomi under pandemien.

- Mange har fått bedre råd den siste tiden, med færre muligheter til å bruke penger på grunn av restriksjoner i forbindelse med coronaviruset. I tillegg har de som har boliglån fått lavere utgifter hver måned, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside.

Mer sparepenger

Også DNB ser at kunder som ikke er eller har vært rammet av permisjon, har lagt seg opp penger under corona, ifølge kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Nordea ser, i likhet med de to andre bankene, at volum på sparekonto har økt gjennom pandemien sammenlignet med tidligere, for eksempel har penger på brukskonto økt med 11 prosent i forhold til ett år tilbake i tid.

- Dette vitner om at mange har mer likviditet nå enn tidligere, noe som enten kan gå til økt forbruk, sparing eller nedbetaling av gjeld, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen til Dinside.

Noen flere betaler mer på lånet

DNB ser ikke store forandringer blant sine kunder når det gjelder andelen som betaler ekstra på boliglånet nå, men de kan se en liten økning.

- Det er ganske vanlig når rentene er såpass lave, i tillegg til at feriepengene og eventuell tilgode-skatt sitt å si, sier Dalsbø til Dinside.

Nordea har ikke løpende oppdatering på ekstraordinære betalinger av boliglån blant sine kunder, men Steffensen påpeker at de i et litt lenger perspektiv ikke har registrert noe vesentlig økning i betalingene gjennom pandemien.

Vi vil betale ekstra på boliglån

Nylig gjennomførte Storebrand en undersøkelse som viser at det har vært en tydelig økning i fondssparing det siste året, men også at omtrent like mange prioriterer nedbetaling av lån med pengene de har til overs - henholdsvis 30 og 31 prosent.

- Hele 1,33 millioner nordmenn svarer at de ville betalt ned på lånet hvis de hadde arvet 100 000 kroner, mens 1,28 millioner ville investert pengene i fond, sier Tvetenstrand, og legger til:

- Det å bruke muligheten nå som rentene er lave til å betale ekstra på boliglånet kan være veldig smart. Spesielt smart er det dersom du har høyt boliglån og vil komme til å merke en renteøkning godt. Betaler du ned ekstra på lånet nå, sikrer du deg et lavere lån å betale på når renta begynner å gå opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer