Flere vil fjerne tolltullet

Da DinSide skrev at 200 kroners-grensa ikke har vært hevet på 25 år, sa Posten at den bør heves til 1.000 kroner. Nå mener Forbrukerrådet det samme.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi mener dette kan bidra til økt handel på internettet og også økt konkurranse i hjemmemarkedet, sier økonomisk rådgiver Mette N. Brynnildsen i Forbrukerrådet.

Flere vil fjerne tolltullet


DinSide avdekket i fjor at beløpet på 200 kroner stammer fra 1975. Med dagens kroneverdi utgjør det 811 kroner. Både Posten og Forbrukerrådet går for et rundt tall, altså 1.000 kroner.

Urimelig

Går forslaget gjennom, betyr det at alle pakker med verdi under 1.000 kroner bestilt fra utenlandske nettbutikker, blir toll- og momsfrie.

I dag må folk betale moms og et spedisjonsgebyr til Posten for alle pakker dyrere enn 200 kroner. Gebyret til Posten er på 149 kroner. Forbrukerrådet får mange henvendelser om dette.

- Folk synes det er urimelig at avgifter til staten, fortolling og kostnader til registrering ved ankomsten utgjør en langt høyere kostnad enn hva varen er verdt, sier Brynnildsen.

Også gaver

200 kroners-grensa gjelder kjøpte/bestilte ting. For gavepakker er grensa i dag 500 kroner. Også dette beløpet stammer fra en forskrift fra 1975.

Forbrukerrådet mener derfor at også dette beløpet heves "tilsvarende" økningen for bestillinger. Ifølge Statistisk sentralbyrå er beløpet 2.028 kroner med dagens kronekurs.

Også Nordisk Express, som håndterer gavesendinger fra USA, får kritikk. Selskapet tar nemlig et gebyr på hele 186 kroner for jobben. Forbrukerrådet ber nå Finansdepartementet vurdere praksisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer