Norges Banks utlånsundersøkelse

Flere vil ha fastrentelån

Renteøkningen har nok hatt innvirkning.

BINDE RENTEN: Ny undersøkelse fra Norges Banks viser økt interesse for fastrentelån blant forbrukerne. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BINDE RENTEN: Ny undersøkelse fra Norges Banks viser økt interesse for fastrentelån blant forbrukerne. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag har Norges Bank lagt fram sin kvartalsvise utlånsundersøkelse, og resultatene fra tredje kvartal i år viser blant annet økt etterspørsel etter fastrentelån.

Husholdningenes etterspørsel etter fastrentelån økte og ventes å øke noe i fjerde kvartal, står det i rapporten.

Ellers er låneetterspørselen fra både husholdninger og ikke-finansielle foretak om lag uendret i tredje kvartal.

Bankene rapporterte i tillegg om lite endret kredittpraksis overfor husholdninger og foretak, og de venter å holde kredittpraksisen uendret i fjerde kvartal.

Dette er Norges Banks utlånsundersøkelse

Norges Banks kvartalsvise utlånsundersøkelse er en kvalitativ spørreundersøkelse om bankenes kredittpraksis og hvordan de vurderer etterspørsel etter lån.

De ti største bankene i det norske lånemarkedet deltar i undersøkelsen: DNB, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, Sparebank 1 SRbank, Sparebank 1 Østlandet, Sparebank 1 SMN, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebanken Vest og Sparebanken Sør.

Forklarer fastrenteinteressen

I kjølvannet av renteøkningen i høst, var det mange som ble bevisst på hvilke utslag høyere rente ville få for deres lån, og som dermed begynte å vurdere å binde renten.

Dette kan nok forklare resultatene i utlånsundersøkelsen knyttet til interessen for fastrentelån.

Vidar Korsberg Dalsbø i DNB sier at de gjennom hele året har sett økende interesse for fastrentelån på grunn av de tydelige signalene fra Norges Bank om renteøkningene.

Men, husk at ekspertene råder deg til å prute på renten før du eventuelt binder den, samt at flytende rente historisk sett har lønnet seg mer enn fastrente.

- Business as usual

- Undersøkelsen dette kvartalet viser ikke til noen store endringer eller trender, altså er det «business as usual». Det tyder på at utlånsmarkedet fungerer godt, sier Dalsbø i DNB til Dinside.

DNB har en markedsandel innenfor boliglån opp mot 28 prosent, og er med det den største personmarkedsbanken i landet. De er dermed også et viktig bidrag inn mot utlånsundersøkelsen.

Nordea, Norges nest største bank, påpeker at funnene i undersøkelsen er i tråd med funnene banke selv har gjort.

- Kredittpraksisen vår overfor husholdningene er ikke endret gjennom siste kvartal. Vi opplever god kundetilstrømming, til tross for tøff konkurranse i bankmarkedet, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer