Flest branner i desember

Brannstatistikken gjør et hopp i anledning julen.

Publisert
Sist oppdatert

Vi koker smult, julepynter huset med levende lys og brenner ned flere boliger enn noen gang ellers i året.

Desember er ikke bare jul og glede. Altfor mange har erfart hvordan det er å bli en del av brannstatistikken, som gjør et hopp oppover i desember. Ingen andre måneder i året brenner så mange boliger som i julemåneden.

Huset brenner. Får du erstatning?

Kraftig økning

Statistikk mange år bakover viser at det er nesten 50 prosent flere boligbranner i desember enn gjennomsnittet for de andre månedene.

Husk på:

 • Smultkoking øker brannfaren fordi smultolje kan antenne om varmen blir for høy. Ha et lokk i beredskap som kan kvele ilden. Bruk IKKE vann på smult.
 • Levende lys skal aldri brenne for seg selv, men holdes under oppsikt.
 • Bruk aldri brennbare lysestaker eller lysmansjetter.
 • Levende lys må stå stødig, og ikke komme for nær brennbare materialer.
 • Slå av elektrisk julebelysning om natta, og når du forlater huset.
 • Vær nøye med å erstatte pærer som slukner i lyskjeder og slikt. Resten av pærene får ellers for høy spenning og kan overopphetes.
 • Mange branner skyldes sløvhet forårsaket av alkohol. Alkohol og bruk av komfyr eller levende lys krever ekstra forsiktighet.


 • Kilde: Norsk brannvernforening/NTB


  Norsk brannvernforening kaller tallene skremmende og oppfordrer folk til å være ekstra forsiktige. I begynnelsen av desember gjennomførte foreningen sammen med Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) «Aksjon boligbrann», for å få ned ulykkestallene.

  Hvor mye er innboet verdt?

  Røykvarsler

  Aksjonen ble innledet med søkelys på røykvarsleren, som kanskje er det viktigste enkelttiltaket mot brannskader hver og en kan ta ansvar for.

  Kun 48 prosent av de omkomne i boligbranner de siste fem årene hadde røykvarsler montert i boligen.

  - Dette er urovekkende høye tall. Røykvarslere redder minst 10-20 liv hvert år i Norge, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

  1. desember var Røykvarslerens dag. De som ikke fikk det med seg, oppfordres til å repetere dagens viktigste innhold, nemlig å bytte batteri og sjekke at røykvarsleren virker.

  Vanlige årsaker

  Selv om det er ekstra mange branner i desember, er det de vanlige brannårsakene som står bak. Glemte gryter på komfyren, uforsiktighet ved bruk av levende lys, og slike ting.

  De fleste baker og koker jo mer i desember enn ellers, og det er høysesong for levende lys. Elektrisk julebelysning av mer eller mindre god kvalitet, og mer eller mindre godt passet på, representerer også en økt risiko.

  Norsk Brannvernforening (brannvernforeningen.no) har gode råd for hvordan desember kan bli like trygg som en vanlig måned.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer