Flom av ulovlige konsertbilletter

Svartebørssalg er ulovlig, men du blir ikke straffet for det.

Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen straffesanksjoner ved brudd på loven.


1. juli i fjor ble det ulovlig å selge svartebørsbilletter til kulturarrangementer i Norge. Til tross for at det er over et halvt år siden forbudet ble innført, florerer svartebørsbilletter overalt på nettet.

Og det vil det antagelig fortsette å gjøre, for å selge svartebørsbilletter er ganske risikofritt.

- Det er ingen straffesanksjoner ved brudd på loven. Vi skulle gjerne sett at det var det, men det er det altså ikke per i dag, sier juridisk rådgiver Sverre Åril i Forbrukerombudet.

Bør svartebørs være straffbart? Si din mening nederst i artikkelen.

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no Vis mer


Koster flesk

I går fant vi eksempelvis en annonse på Finn.no, hvor en billett til et russearrangement var utlyst for utrolige 4.500 kroner. Ifølge Billettservice er pålydende pris 965 kroner.

Selgeren skriver: "Det er utsolgt for billetter hos billettservice.no. Så hvis du vil få med deg årets største happening for RUSS 2008 så kjøp billett før det er for seint!".

Ifølge markedsføringsloven er disse billettene ulovlige. Billettene selges for over tre ganger pålydende pris. Men om selgeren blir tatt på fersken, vil hun altså ikke motta noen bot eller få andre sanksjoner mot seg.

- Det er forbudt, og en kan risikere å bli krevd for den delen av billettprisen som overstiger billettens pålydende, sier Åril til DinSide.

Les også: Gratis på Finn

Omgåelse av loven?

Pålydende pris for en billett til Bruce Springsteen-konserten senere i år er 650 kroner. Billettkontoret.com selger dem for 1490 kroner, men det inkluderer blant annet en velkomstdrink og en middag.


Faksimile: Billettkontoret.com
Pålydende pris for en billett til Bruce Springsteen-konserten senere i år er 650 kroner. Billettkontoret.com selger dem for 1490 kroner, men det inkluderer blant annet en velkomstdrink og en middag.


Faksimile: Billettkontoret.com Vis mer


Det er ikke bare privatpersoner som videreselger billetter på nettet. I fjor tok Forbrukerombudet en gjennomgang av selskapet Billettkontoret, og fant ut at de solgte billetter til høyere pris enn pålydende. Les mer om saken her.
Billettkontoret endret praksisen, og begynte å bare tilby pakkepriser på billetter. I tillegg til billettene inkluderer disse pakkene middag eller liknende arrangementer før selve konserten.

Forbrukerombudet er ikke fornøyd med denne ordningen, og har ved flere anledninger stilt spørsmål om ordningen kun er en omgåelse av loven.

- Prisen skal være reell i forhold til verdien av det som er i pakken. Vi ba Billettkontoret om å dokumentere dette i fjor, og det klarte de ikke, sier Åril i Forbrukerombudet.

- Veldig kritikkverdig

Her er svartebørsloven

§ 1. Det er forbudt å selge billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side, eller som billetten første gang ble solgt for. Dersom billetten er solgt gjennom en annen aktør enn arrangøren på grunnlag av avtale mellom arrangøren og aktøren, og det er betalt en særskilt billettavgift som fremgår av billetten, kan billettavgiften også være inkludert i salgsprisen ved videresalg.

§ 2. Kjøperen kan kreve tilbake fra selgeren den del av en betalt billettpris som overstiger de beløp som følger av § 1.

§ 3. Loven gjelder fra den tid Kongen fastsetter (1. juli 2007, red. anm.).


Billettansvarlig ved Billettkontoret, Sam Kumar, sier til DinSide at de har dokumentert at pakkeprisene er reelle, og at pakkene ikke er en omgåelse av loven.

Kumar er kritisk til måten selskapet er blitt behandlet av Forbrukerombudet.

- Vi mener det er ingen tvil om at Forbrukerombudet forskjellsbehandler oss i forhold til andre aktører på markedet. Det er et femtitalls firmaer i Norge som selger slike pakker til høyere pris enn det vi gjør, sier han.

- Det ser ut som om de er etter oss, og at de ikke gjør noe som helst med de andre aktørene. Det er veldig kritikkverdig, sier Kumar til DinSide.

Åril fra Forbrukerombudet sier de har hatt god grunn til å gå etter Billettkontoret.

- De har markedsført seg helt klart i strid med svartebørsloven. Men vi har informert og fulgt dette opp med andre aktører også, sier Åril.

Les også: Mange klager på nettbutikk

Kilder: Forbrukerombudet, Lovdata, Billettservice og Billettkontoret.

AKTUELT:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer