Flørt og lek avgjørende for en skikkelig rabatt

Nøkkelen til suksess er å leke og flørte med ekspeditøren! Tungvektere i prutefaget bekrefter dette overfor Din Side. Med glimt i øyet og litt tull og tøys får du rabatter og tilleggsgoder når du shopper.

Publisert

Pruting er ikke bare en kunst, det er en vitenskap også. Din Side har vært i kontakt med spesialist i forhandlingsteori Dr. oecon Laura Mercer Traavik, 1. amanuensis ved BI og partner i firmaet MODUS K. Vi har dessuten snakket med to meget suksessrike prutere, som har gjort seg viden kjent for sine pruteresultater over lengre tid. Disse har ønsket å være anonyme, men har generøst fortalt oss om tricksene de bruker i norske butikker, som svært ofte gir gode resultater.

Ingen av våre kilder har anbefalt den arabiske basar-strategien: At man byr ti prosent av det selgeren vil ha, og så krangler seg frem til enighet om prisen. Ingen liker en sur gjerrigknark. Det er andre måter man kommer frem til målet på.

I følge Mercer peker all forhandlingsteori mot at grundige forberedelser er nøkkelen til å lykkes i forhandlinger. I forberedelsene må du arbeide med fire viktige punkter:Analysér situasjonenKjenn din motpartBestem deg for hva du vil oppnåUtform strategi

Analysér situasjonen

I analysefasen må du lete med lys og lykte etter muligheter for å oppnå en situasjon hvor begge kan oppnå det de ønsker. Teorien skiller mellom to slags løsninger:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer